head

Rákmegelőzés: „Meghatározó befolyással bírnak a külső és belső tényezők, amit erősen áthat az életvitel”

Dr. Darnói Tibor
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Vélemények

Vajon elejét vehetjük a ráknak? Létezik olyan étrend vagy életmód, ami segít elkerülni? A rákmegelőzésről dr. Darnói Tibor holisztikus orvossal beszélgettünk.

Évről-évre növekszik a daganatos betegek száma. Ön szerint mi ennek az oka?

Ennek számtalan oka van, lehetetlen felsorolni valamennyit. Összességében elmondhatjuk, hogy az ember egyre távolodik a természetességtől, nem úgy éli a mindennapjait, hogy a szervezetének egyensúlyát könnyen megtarthassa. Külső és belső tényezők ebben egyaránt szerepet játszanak. Az életmód, az életvitel, a genetika, az élettér körülményei, hatásai mind meghatározóak. Külön ki kell emelni a lelki-szellemi hatásokat, melyek az előbb felsoroltak mindegyikét befolyásolják. Egészség csak mindezek összhangjában, testi, lelki, szellemi harmóniában lehetséges.

Mik voltak a 2017-es év tapasztalatai, trendjei a daganatos betegek kezelésében, történt-e valamilyen áttörés?

A hagyományos kemo-, és sugárterápiás kezelések mellett szüntelen az igyekezet, hogy a kutatások egyre hatékonyabb terápiákhoz vezessenek. A különféle tumorok genetikai elemzése, a daganatok molekulárbiológiai feltérképezése egyre inkább célzott kezelések alkalmazását teszi lehetővé, ami javítja a túlélést. Az elmúlt években az immunterápia fejlődése volt jelentős, de a szakma a közeljövőben a vakcináció lehetőségét várja nagy reményekkel, ami azt jelenti, hogy a betegeket beoltják az adott daganat ellen. Cél a személyre szabott terápia. Az elmúlt években más téren az is áttörésnek nevezhető, hogy tudományos körökben kimondásra került: „a rákbetegség genetikai károsodások összegződésével kialakult állapot,…azonban a megbetegedéseknek csak 8-10%-a hozható bizonyítottan összefüggésbe az öröklődéssel. A rákot sokkal inkább az életünk folyamán szerzett génhibák okozzák.” Erre meghatározó befolyással bírnak a külső és belső tényezők, amit viszont erősen áthat az életvitel.

Létezik rákmegelőző életmód?

100%-os garanciát adó rákmegelőző életmód nincs. Mindenkinek meg kell találnia a számára ideális és egyensúlyt adó életmódot. Amelyben minden a helyén van a fizikai, lelki és szellemi síkon egyaránt. Az életvitel jelentőségét aláhúzandó megemlíteném az evidencia alapú, azaz bizonyítékokon alapuló orvoslás egyik fontos megállapítását: „A fizikailag aktívabbak esélye 40-50 százalékkal kisebb a colorectalis karcinomára (vastagbél daganat, végbél daganat), és a dózis-hatás kapcsolat szembetűnő (Friedenreich 2002). A prosztata rákkal szemben 10-70 százalékos védettséget szerezhetnek az aktívak a tanulmányok többsége alapján (Roberts 2005)”. Tehát az életmód meghatározó a maga komplexitásában.

Vannak, akik a daganatos betegségek kialakulását lelki okokra vezetik vissza.

A lelki okok jelentősége kiemelkedő. Napjaink gyógyítása tünet-orientált, ami valamennyi krónikus betegség esetében azt jelenti, hogy a tünetet, azaz a következményt igyekszik kezelni, megszüntetni. Akkor is ezt tesszük, amikor genetikai szinten igyekszünk befolyást gyakorolni a folyamatra, hiszen pár kérdéssel ezelőtt említettem, hogy túlnyomórészt szerzett génhibák állnak a daganatos betegségek mögött is. Ami azt jelenti, hogy ezek a genetikai hibák is már következmények. Nem véletlen, hogy a klasszikus mondás is így szól helyesen: „Ép testet ad ép lélek”. Vagy a táltos gyógyítók hagyatéka szerint „a fene (rák) melegágya a megroggyant lélek”. Ezt minden szellemi iskola tudja. És most már a tudomány is elismeri. A lelki-szellemi impulzusok alapvetően irányítják a fizikai test működését, amit számos kutatás és kísérlet is megerősített. Elsőként Selye János igazolta a pszichoszomatikát vagy 80 évvel ezelőtt. De nemrég pl. spanyol kutatók állapították meg egy több, mint 10.000 főt felölelő tanulmányban, hogy „az életmód nagyobb hatással van a bélrák kialakulására, mint a genetika”. Márpedig az életmód valamennyi eleme a lelki-szellemi folyamatok által meghatározott. Ezért az én mottóm a következő: „Ha a lelkedben béke van, a testedben sem dúl háború”.

Rákmegelőzésre érdemes étrend-kiegészítőt szedni?

A megfelelő életmód részeként fontos, hogy a szervezet tápanyagellátása is teljes és kielégítő legyen, amit elsősorban a minőségi táplálkozással biztosíthatunk. Az étrend-kiegészítők hatékonyan segíthetik ezt a törekvést, különösen, ha kiiktatjuk az életünkből a szervezetünket károsító szokásokat is. Általánosságban elmondható, hogy étrend-kiegészítőt mindig az aktuális szükséglethez érdemes igazítani. Ajánlott minőségi terméket választani, mert sok a silány készítmény.

A különféle immunerősítők hatékonyak lehetnek?

Természetesen. Számos gyógynövény befolyásolja hatékonyan az immunrendszert, ezek megfelelő alkalmazása nagyon is hasznos bizonyos helyzetekben.

A gyógygombák is rákmegelőző hatással is bírnak?

Igen, a gyógygombák támogatnak olyan folyamatokat, melyek a daganatok kialakulását akadályozzák. Így e téren mindenképpen hasznosnak mondhatók, de ezt nem úgy kell érteni, hogy aki szedi a gombákat, az biztosan nem lesz daganatos beteg. Mert a daganatos betegség hátterében számtalan külső és belső tényező játszik szerepet.

Mit gondol, rákmegelőzés, illetve rákos betegek kezelése esetén ötvözhető a hagyományos orvoslás a komplementer medicinával?

Az én véleményem szerint ez lenne az ideális, mert mindegyik területnek megvannak a maga értékei, s ezeket jó volna együttesen a gyógyulás irányába fordítani. Legfontosabb lenne az emberek tájékoztatása, oktatása arra vonatkozóan, mi volna az egészséges élet feltétele, s az miként valósítható meg. Szép kihívás!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!