head

Hasfájás kezelése gyerekeknél: mit tanácsol a gasztroenteorológus?

Dr. Podlupszki Csaba
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Vélemények

A hasfájás kezelése gyerekeknél többféle módon történhet, hogy mikor, melyik a leghatékonyabb, arról dr. Podlupszki Csaba gasztroenteorológust kérdeztük. A szakértő emellett hasznos tanácsokkal is szolgált a szülők számára, a pre- és probiotikumok szedésével kapcsolatban.

Van különbség gyerekkori és felnőttkori hasfájás között?

A gyerekeknél az emésztőrendszer funkcionális zavara általában összefüggésben van valamilyen stresszhelyzettel. Előfordulhatnak iskolai és családi problémák, költözés vagy bölcsődébe, óvodába szoktatás időszaka alatt. Gyakran találkozom a praxisomban olyan gyerekkel, akiknél a hasfájás hátterében nem húzódik meg organikus zavar, hanem a panasz lelki okokra vezethető vissza.

A gyerekek egyértelműen meg tudják mutatni, hol fáj a hasuk?

Kortól függ. Az 5-6-7 évesek elég jól be tudják határolni, és el tudják mondani, hogy melyik az a pont, ahol fájdalmat éreznek. Ha egy az ujjukkal határozottan ráböknek egy bizonyos pontra, akkor majdnem biztos, hogy nem szervi oka van a hasfájásnak.

Mi minden válthat ki hasfájást a gyerekeknél?

Ahogy már említettem, sokszor lelki eredetű. De okozhatja bakteriális- és vírusos fertőzés, bélelzáródás, a gyomor, vagy a belek perforációja. A gyerekek olykor lenyelnek apróbb tárgyakat, játékokat. Ha ezek nem jutnak tovább a gyomorból a vékonybélbe, összeállnak az elfogyasztott táplálékkal, és úgynevezett bezoár lesz belőle. Ez úgy néz ki, mint egy kemény gombóc, eltávolítása sebészi úton történik. Náluk is kialakulhat gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás, epehólyag-gyulladás, különféle gyulladásos bélbetegségek, például Crohn-betegség. Kisbabáknál gyakori a kólikás hasfájás, amikor a szoptatás alatt lenyelt sok levegő, feszíti a beleket.

Gyerekek is szenvedhetnek emésztési zavaroktól?

Nem ritka, hogy a szülők nemtörődömsége miatt. A gyerekek sok szénsavas üdítőt isznak, cukros édességet, félkész ételeket, chipset esznek, mert a szülők hagyják. Ezek hasmenést, székrekedést, puffadást és ételallergiát okozhatnak. Egyre több gyerek érzékeny a tejfehérjére, tejcukorra és a gluténtartalmú ételekre, ez hasfájással, hasmenéssel, puffadással és hasi görcsökkel jár. Egyáltalán nem mindegy, mit eszik a gyerek, az egészséges étkezés tekintetében mindkét szülőnek következetesnek kell lennie. Nem célravezető, ha egyikük engedékeny. Tapasztalatból beszélek, nekem is van egy 6 és egy 11 éves fiam.

Gyakori a gyerekkori székrekedés.

Székrekedés alakul ki, ha nem iszik elég folyadékot a gyerek. Nyilván az óvónőnek, tanítónőnek nincs lehetősége napközben minden gyerek folyadékfogyasztására odafigyelni. Pedig, a délelőtt kimaradt folyadékmennyiséget nem lehet délután pótolni, mert odahaza vagy a játék, vagy a tanulás köti le a gyerekek figyelmét. Az sem mindegy, hogy mit adunk a gyerekeknek inni, legjobb a tiszta víz vagy az édesítés nélküli tea. A cukros leveket jobb elkerülni.

Mennyi vizet kell inniuk a gyerekeknek?

Ez függ az életkortól, a testtömegtől és a környezeti hatásoktól. Minimum egy 1 legyen, de ahogy nő a gyerek, ez felmehet 2 literre.

Hogyan történik a hasfájás kezelése gyerekeknél?

Ez a kiváltó okoktól függ. Nyilván más a helyzet egy vírusos fertőzés és egy ételallergia esetén, vagy ha paraziták miatt fáj a gyerek hasa. Utóbbinál széklet és vérvizsgálat is szükséges, nagyon fontos, hogy a laborban jól diagnosztizálják a paraziták tojásait. Ha a gyereknek székrekedése van, oda kell figyelni az étrendjére, nem megoldás, ha krónikus esetben például a szülő egy hőmérő segítségével próbálja meg a kisgyermek végbelében megrekedt székletdarabokat eltávolítani. A hőmérő eltörhet, a régi hőmérőkből kifolyhat a mérgező higany, és a székelési reflexeket is teljesen elnyomhatja ez a módszer. A hasfájás kezelése gyerekeknél esetenként csak műtéti úton lehetséges, legyen szó vakbélgyulladásról, bélelzáródásról vagy bélcsavarodásról. Ha azt látjuk, hogy a gyerek elesett, sápadt, hány vagy lázas, forduljunk azonnal orvoshoz! Ugyanezt tegyük véres széklet esetén. A sebészi ellátást igénylő betegségektől eltekintve, az esetek egy jelentős részében, a megelőzésben és kezelésben egyaránt segíthetnek a pre- és probiotikumok.

Az utóbbi időkben mindkettőt egyre nagyobb érdeklődés kíséri.

Manapság már nem igazán fedeznek fel új antibiotikumokat, ezért az orvostudomány nyitott az egyéb megoldások elé. Így jöttek rá, hogy az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges az egészséges és kiegyensúlyozott bélflóra. A probiotikumok pótlásával helyreállítható a bélflóra egyensúlya, többféle betegség megelőzhető és megszüntethető, és a gyerekkori hasfájás leküzdésében is a segítségünkre lehetnek. A szülők egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy milyen fontos az antibiotikum kúrát követően probiotikumokat adni a gyerekeknek. Ha gyógyszert írok fel, mindig javaslom ezek szedését, akár preventív jelleggel is. A prebiotiumokat viszont sokkal kevesebben ismerik, pedig ezek nélkül a probiotikus baktériumok nem képesek elszaporodni. Egyszerűen fogalmazva ezekkel táplálkoznak.

Prebiotiukomot és probiotikumot is készítenek kimondottan gyerekeknek?

A probiotikus készítmények alapvetően ugyanazokat a jótékony baktériumtörzseket tartalmazzák, mint a felnőttek esetében, azonban nem feltétlenül kapszula formájában, mert azt nehéz lenyelni. A legkisebbeknek cseppeket szoktunk adni, a 3 év felettiek pedig rágótabletta formájában vehetik be.  Prebiotiumok szedésére csak akkor van szükség, ha a gyerek nem fogyaszt elég prebiotikus hatású friss rostot, vagy abból nem áll elég a rendelkezésére, mondjuk a téli időszakban. Azzal is számolnunk kell, hogy a gyerekek nem rajonganak a zöldségekért.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!