head

Vegán életmód a depresszió ellen

Vegán életmód a depresszió ellen
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Vega-Vegán

Vegán életmód, segít leküzdeni a depressziót

A depresszió napjaink egyik legelterjedtebb népbetegsége, de minden jel szerint vegán életmódváltással átsegíthetjük magunkat a rossz időszakon.

Megannyi portálon olvashatunk a veganizmus egészséges hatásairól. A veganizmus nem mást, mint növényi alapú táplálkozás. T. Colin Campbell PHD. professzor, a Kína-tanulmány című könyvében részletesen ír a vegán étrend előnyeiről, számtalan kutatási eredmény bitrokában könyvében kijelentette, hogy a vegán életmód sikeresen átsegíthet a depresszión, továbbá a klinikai depresszión is. Néhány napos vegán étrend után már tapasztalható a változás.

Orvosi szakvéleményekre hivatkozva, a depresszió nagyon szorosan kapcsolódik fizikai betegségekhez, ilyen például a testben található gyulladás, vagy akár az alacsony szerotoninszint.

A szerotoninnal kapcsolatos információk még hiányosak, de a szakemberek úgy vélik, hogy rendkívül fontos szerepet tölt be a testhőmérséklet, és a hangulat, valamint a hányiger, a szexualitás, az alvás, illetve az éttvágy szabályozásában. Az alacsony szerotonin-szintnek köszönhető depresszió, a migrén, a fülzúgás, a fibromyalgia, a bipoláris zavar, de az idegi zavarok kialakulása is.  A vegán életmóddal járó növényi táplálkozás csökkenti a gyulladásokat, segít megvédeni a sejteket, mindemellett a magas B-vitamin-tartalmú ételek növelik az agy szerotoninszintjét.

A vegán életmód hazánkban még nem terjedt el annyira, mint Európa egyes országaiban, de egyre több portál foglalkozik a vegán táplálkozás jótékony hatásairól szóló sikertörténetekkel. A vegán életmód tulajdonképpen egy olyan életforma, mely első hallásra kivitelezhetetlen és elképzelhetetlen küldetésnek tűnik. Ténylegesen sok lemondással és változással jár, így mindazok, akik jelenleg csak érdeklődéssel állnak a vegán életmód előtt, azoknak T. Colin Campbell PHD. – Kína-tanulmány könyvét ajánlom bevezető olvasmánynak.

Mit érdemes fogyasztani, ha depressziósak vagyunk?

Áfonya
Az áfonya magas dózisban tartalmaz antioxidánst, azt érdemes megjegyezni, hogy ha a vérben magas számban vannak jelen az antioxidánsok, akkor nagy eséllyel csökkentik a mellrák kialakulását. Rendszerese fogyasztásával emelhető az agy dopaminszintje, ez pedig boldogság érzéshez vezet.

Étcsokoládé
Az étcsokoládé fenil-etil-amin tartalmának köszönhetően „örömhormonná” alakul a testben.

Tökmag
Triptofántartalma segít felpörgeti a szerotonin nevű hormon termelését az agyban.

Milyen tünetek esetén gyanakodjuk depresszióra?

Sokan nem is gondolnák, hogy depresszióban szenvednek, hiszen vannak olyan egyének, akiknél a depresszió nem párosul rosszkedvvel.

Az indokolatlan és gyakori fájdalmak, melyek nem magyarázhatóak meg biológiailag, hol itt, hol ott jelentkeznek, valószínűleg depresszió miatt vannak jelen. Az indulatosság és a gyakori kirohanás, illetve a negatív gondolkodás, amely gyanakvásokkal párosul, minden bizonnyal a depressziónak tudható be. A mértéktelen és egyre rendszeresebb alkoholfogyasztás, az érzéketlenség kinyilvánítása és az empátia hiánya szintén a depresszió számlájára írható.

Méregtelenítéssel a depresszió ellen

Ahogyan már említésre került, a depresszió számtalan tünet formájában jelentkezhet. Van megoldás. Végezhetünk regtelenítést gyümölcsökkel, ebben segítségünkre lehet a friss eper, de akár a meggy és a cseresznye. A gyümölcsökkel való méregtelenítés előnyei közül kiemelhető, hogy az alább felsorolt ételek fogyasztása alatt csak kis mennyiségben jut a szervezetünkbe nehezen és lassan lebomló zsír, és protein. A gyümölcsökben gazdagon megtalálható fruktóz, az édesítőkkel ellentétben kevésbé emeli meg a vércukorszintet. A cseresznye vizelethajtó hatással bír, a meggy kiváló antioxidáns forrás, emellett serkenti az emésztést, az eper pedig kiváló vértisztító és baktériumölő.

A tökéletes méregtelenítés és az egészség megőrzése érdekében évente ajánlott két alkalommal elvégezni egy kúrát, ebben segítségünkre lehet a Toxi Clean termékcsalád. Egészségünk megőrzése és szintentartása érdekében vegyük nagyon komolyan a szervezetünk megtisztítását. A méregtelenítés a mai modern világban elengedhetetlen, a szervezet belső megtisztítása épp olyan fontos, mint a külsőnk ápolása és megszépítése. A vegán életmód - növényi táplálkozás - következtében nagy mennyiségben jut a szervezetbe zöldség és gyümölcs, így a méregtelenítési folyamat jelen táplálkozási szokásnak köszönhetően sokkal hatékonyabban működik.

Mi az vegán életmód?

A vegán étkezési szokás legfontosabb szabálya, hogy semmilyen állati eredetű ételt nem tartalmazhat a bevitt táplálék. Itt megjegyezendő, hogy a húsok, a tejtermékek, tehát a sajtok, a túró, és a tojás elhagyásával jár a veganizmus. Fontos tudni, hogy azok, akik a vegán étrend és életmód mellett teszik le a voksukat, változatosan kell, hogy táplálkozzanak gabonafélékből, hüvelyesekből, magvakból és zöldségekből egyenlő mennyiségben. A vashiány problémája a vegán táplálkozásban a legkevésbé gyakori, az ásványi anyagok növényi forrásból sokkal könnyebben hasznosulnak.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!