head

pattanásos bőr | vegán blogger története

pattanásos bőr | vegán blogger története
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Vega-Vegán

Begyulladt pattanások és végtaggyengeség – egy vegán blogger igaz története

„Az én arcom 21 éves koromig tiszta volt, majd begyulladt pattanások jelentek meg a bőrömön”- írta Lucie McAdams, a népszerű „The Glow Within” vegán blog vezetője. Arcbőre egyre csúnyább lett, pattanásos bőre állandó gyulladásban volt, amely elváltozásokat kimerültség, állandósult neuropátiás fájdalmak, illetve végtaggyengeségek és paraesthesia – bizsergés idegkárosodás következtében– kísértek.

A bőrgyógyász szakorvos  hormonális problémaként kezelte a tüneteket, javasolta a stressz minimalizálását, melyben Lucie egyet is értett.  A szakorvos szerint, a gyulladással járó pattanásos bőr hátterében szorongás, étkezési rendellenesség és állandósult stressz áll. Lucie rengeteg időt töltött el az alternatív kezelések felkutatására, kipróbált mindent. Számtalan antibiotikumos kezeléseken esett át, de egyik sem hozott eredményes javulást.  Bélflórája a kezelések következtében komolyan megsérült,  számtalan emésztési problémával a vállán kereste a megoldást. Lucie kezdte elfogadni, hogy a pattanásos bőre ellen nem tehet semmit. Végső elkeseredésében, a sok sikertelen próbálkozás után úgy döntött, diétás étrendre vált. Első lépésként a napi 12 csésze kávét csökkentette, elhagyta  a tejtermékek fogyasztását.

A pattanásos bőr három súlyossági fokozata ismert. Az enyhe fokozat többnyire pubertás korban jelentkezik, arcon és környékén. Az esetek többségében a pattanások maguktól begyógyulnak. A második fokozatban a pattanásos bőr erősen gyulladt, az arcon fájdalmas csomók észlelhetőek, esetenként hólyag is megjelenhet. Ebben a fázisban a hegesedés is nagyobb valószínűséggel következik be. A harmadik, egyben legsúlyosabb  fokozatban, a pattanásos bőrön puhatapintású, igen fájdalmas csomók keletkeznek, erősen gyulladt környezet kíséretében.  A pattanásokból sok esetben genny tör a felszínre, amely alkalmanként lázzal párosul az amúgy is kellemetlen látványt keltő pattanásos bőr esetén.

Lucie, amikor először hallott a veganizmusról, mint táplálkozási szokásról, első gondolata az volt, hogy ez az étkezési irányzat toxin túlterhelést okoz, mely túlsavasodást eredményez. Ez pedig olyan súlyos környezetet teremt a testben, ahol allergének és különböző betegségek virágozhatnak. Az emésztőrendszer ugyan megpróbálja ellensúlyozni mindazt, amit a vegán étrenden élők fogyasztanak, de az ételek potenciálisan savképző hatásúak –  írja a The Glow Within vegán blog alapítója. Lucie agya és a teste küzdött a veganizmussal, de végül e táplálkozási szokás mellett döntött.

A veganizmusnak köszönhetően pattanásos bőre egy héten belül elkezdett megváltozni. Egy hónap elteltével az arcbőrén lévő foltok és pattanások halványodni kezdtek, majd teljesen kitisztult és ragyogó lett. A napi kávé mennyiség csökkentésével, a tiszta víz bevitelének drasztikus növelésével, teste hidratáltabb lett. A vegán táplálkozásnak köszönhetően nemcsak a pattanásos bőre tisztult meg, hanem a lelki állapota is pozitív irányba megváltozott. Lucie továbbra is követi a növényi alapú táplálkozást életvitelszerűen, tradícióvá vált a vasárnaponkénti gondos bevásárlás, hiszen szereti saját maga kiválasztani a friss, helyi zöldségeket és gyümölcsöket.

„Számomra a veganizmus egy erősen holosztikus dolog,  önmagamért és az állatokért egyaránt – nyilatkozta Lucie, a The Glow Within blog alapítója.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!