head

A vegán diéta etikai háttere

A vegán diéta etikai háttere
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Vega-Vegán

A vegán diéta etikai háttere

A vegetáriánizmus, mint táplálkozási szokás Amerikában terjedt el elsőként, a lakosság közel 3,2%-a követi a vegán diétát, mely 7,3 millió embert érint az USA-ban. A vegetáriánizmusnak sokféle formája ismert, ezért mindenképp tisztázni kell a vegán diéta alapjait és a lelki hátterét. A veganizmusnak üzenete van világ felé. Ez a cikk a vegán diétát és vegán életmódot vizsgálja, mindemellett választ kaphatunk arra, miért hívja valaki magát „vegánnak”. 

A vegán nem fogyaszt állati eredetű terméket, teljes mértékben növényi alapú étrendre támaszkodik. A vegetáriánizmusnak számos formája létezik, egyesek elkerülik a húsok és halak minden formáját, viszont esznek tojást és tejterméket ( lakto – ovo vegetáriánusok ), míg mások alkalmanként esznek húst, és fogyasztanak tejterméket, tojást.

Miyen okból lesz valaki mégis vegán?

A vegán diéta követői a legtöbb esetben személyes okok miatt válasszák a vegán életmódot. Néhányan úgy vélik, ez a legegészségesebb étkezési forma, de a veganizmus legfontosabb üzenete a környezeti problémákkal kapcsolatos aggályokra való figyelemfelhívás. Az állatállomány drasztikus elterjedése, a vegyi anyagokkal és antibiotikumokkal való táplálás rohamos számban növekszik. A vegán ember elsőként etikai okból dönt a vegán diéta mellett.

Vegán környezetvédelem és állatvédelem

A vegán diéta nem csupán étkezési szokás. Önös érdekből állatokat bezárva tartani, megölni, fogyasztani nem etikus dolog. Közelítsük meg a problémát kicsit másképp, nem a hús és tejtermékek fogyasztásával van alapvetően gond, sokkal inkább a mértéktelenséggel. A drasztikus és egyre növekvő hús és tejfogyasztással embertelen körülményeket teremtettünk az üzemekben, ami napjainkban már ipari formában folyik.

A vegán környezetvédelem nem tud azonosulni az ember felsőbbrendűségével, főképp azért, mert az embernek egyáltalán nincs szüksége arra a tápanyagra, amit az állat húsa ad, hiszen növényi alapú forrásokból mindezt megkaphatjuk. Felbecsülhetetlen állat szenved, csupán azért, hogy az ember élvezhesse a hús ízét. Az állat sokkal több ételnek való növényi táplálékot eszik meg, mint amennyit az embernek hús formájában ad. Sokkal több éhező embert tudna a világ táplálni, ha nem az állatoknak termelnék ki a növényi táplálékokat. A veganizmus az állatok védelme mellett a környezetvédelemre is óriási hangsúlyt fektet, ugyanis a rohamosan fejlődő gyárak számlájára írható a drasztikus klímaváltozás, melyet az emissziós gázok kibocsátása okoz. 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!