head

Puffad, görcsöl, szelel? Ön tejérzékenységben szenved

Puffad, görcsöl, szelel? Ön tejérzékenységben szenved
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Vega-Vegán

Puffad, görcsöl, szelel? Ön tejérzékenységben szenved!

Allergiás reakciót majdhogy nem bármilyen élelmiszer kiválthat, viszont egyes táplálékok a kelleténél is gyakrabban okozhatnak ilyen jellegű problémát. A tehéntej pont ilyen élelmiszer.

Mit hívunk tejérzékenységnek?

 meglehetősen gyakori probléma manapság, a mutatkozó tünetek ellenére mégis kevesen okolják a tejet, pedig becslések szerint már a világ lakosságának szinte kétharmadát érinti a tejallergia. Az állati eredetű tejtermékek különféle bajokat is okozhatnak. A leggyakrabban előforduló problémák a tejben lévő laktóz vagy tejcukor megemésztésével állnak kapcsolatban, mely hétköznapi nyelven „laktóz-intolerancia” néven terjedt el. Mi okozza az érzékenységet? A bélben egy idő után már nem képes termelődni a laktózt lebontó enzim, más szóval a laktáz. A laktóz lebontása nem történik meg, változatlan formában kerül a vastagbélbe, ahol baktériumok segítségével erjedni kezd, így kellemetlen tüneteket produkálva jelez a szervezet, hogy nem képes a „tejet” többé megemészteni.

A tejcukor-érzékenység kellemetlen tünetei

  • gyakori hasfájás
  • fáradékonyság
  • hasmenés
  • rendszeres haspuffadás
  • gyakori szelelés
  • görcsölés

A tejérzékenység kialakulásának menete

Sajnos a legtöbb esetben a tejérzékenység bármikor jelentkezhet, nem kötött sem életkorhoz, sem nemhez. Nagyon gyakori a bélrendszeri fertőzés következtében kialakuló, mint például gyomor- és bélhurutot követő tejcukor-intolerancia, valamint a tejfehérje-allergia,  – tejben található fehérje – igaz ritkább betegség, életkortól függetlenül egyszer csak kialakul.

A tejérzékenység kezelése egyszerűen

Mindazok, akik gyakran tapasztalnak haspuffadást, hasmenést, esetleg gyakori és kellemetlen szagú szelelést, érdemes megfontolni az állati eredetű tejtermékeket elhagyását, és valamely alternatív, növényi tejre váltani. Ilyenkor nemcsak a tejet kell elhagyni, hanem a különféle sajtokat, a joghurtokat, tejszínt, valamint a túrót is. Egyszóval minden olyan tejterméket, mely állati eredetű. A növényi tejek nemcsak a vegán táplálkozás szerves részei, hanem azon embereké is, akik szeretnének megszabadulni a tejérzékenység követeztében kialakuló kínos és kellemetlen problémáktól.

Mivel helyettesítsük az állati eredetű tejet?

Szója, kókusz, mandula, esetleg rizstejjel. Ezekből készül sajt, tejszín, illetve joghurt is. Vegán táplálkozással számos egészségügyi probléma elkerülhető. Bár a vegánság sokkal több, mint egy „táplálkozási forma”, a vegán étrend betegségmegelőzés céljából is igencsak megfontolandó. Tehetünk valamit a puffadás és a tejérzékenység ellen? Igen! Puffadás, tegyen ellene! Szabaduljon meg tőle gyorsan!

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!