head

Mi az a Pegán diéta?

Pegán diéta: ötvözi a vegán és a paleolit étrendet
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Vega-Vegán

A pegán diéta hívei esznek húst, ám étrendjükben a főszerep nem az állati eredetű táplálékoké, hanem a zöldségeké és a gyümölcsöké. Aki emellett a diéta mellett kötelezi el magát, az vonakodik a tejtermékektől és a gluténtól, emellett cukrot sem fogyaszt. De milyen előnyei vannak a diétának, és jár-e valamilyen kockázattal?

Az étrendet dr. Mark Hyman, a Cleveland Clinic's Center for Functional Medicine orvosigazgatója nevezte el, aki maga is elkötelezett híve az egészséges táplálkozásnak, mi több  erről könyvet írt. Ez a diéta a paleolit és a vegán étrend párosításával jött létre, innen az elnevezése. A pegán diéta a paleolit ételek mellé rengeteg rostot és egy kevés egészséges gabonafélét engedélyez, lényegében arra a táplálkozásra épít, amit az őskori ember folytatott.

Mit ettek az őseink?

A paleolit étrend sok húst, tojást, halat, valamint vadon gyűjtött magvakat, zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz, olyan ételeket, amiket az ősember képes volt összegyűjtögetni. Ezzel szemben a vegánok pedig csak növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt, csonthéjasokat és magvakat, ám egy ezek része pedig a paleolit étrendbe is beleillik. Dr. Mark Hyman ezt a kettőt ötvözte, és azt ígéri, hogy a pegán étrenddel fogyás, koleszterinszint-csökkentés, illetve a cukorbetegség kockázatának visszaszorítása érhető el.

Hogyan működik?

A pegán diéta mindkét csoportból kiválasztja a legegészségesebbnek tartott élelmiszereket, de túlnyomórészt növényi táplálékokat (amelybe fehérjék és jó zsírok is beletartoznak), viszont mellőzni kell a glutént, a cukrot és a tejtermékeket. Ezzel szemben támogatja olyan szuperélelmiszerek fogyasztását, mint quinoa, az amarant, de a vadrizs is megengedett. A pegan diéta az alacsony glikémiás indexű ételekre támaszkodik, melyek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. Ily módon tovább jóllakottnak érezhetjük magunkat, és a vércukorszintet sem növelik meg drasztikusan. Szorgalmazza a barna lisztből, hüvelyesekből, zöldségekből készült ételeket, az olajos magvakat, például a kendermagot, továbbá a rostokban bővelkedő szénhidrátokat, mint a zabkása. A táplálékban levő rostok ösztönzik a táplálék áthaladását a bélrendszerben, csökkenti a mérgező anyagok keletkezését, kiválasztódnak az epesavak és a koleszterin. Mivel viszonylag alacsony kalóriatartalmú ételekből áll, beindítja a fogyást, ám ellenzői szerint a napi 20 dekánál is több húsfogyasztás megnöveli a vastagbélrák kockázatát.

Forrás:
http://edition.cnn.com/2015/06/17/health/pegan-diet/index.html

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!