head

Fodros kel: szemvédő és látásjavító szuperélelmiszer

Fodros kel: hogyan védi a szem egészségét?
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Szuperélelmiszerek

A kor előrehaladtával a legtöbb embernek romlik a látása, 40 éves kor felett szinte mindenkinél jelentkeznek szemproblémák. Vannak azonban olyan növények, amik a bennünk lévő összevetőknek köszönhetően védik a szem egészségét, és javítják a látást. Ilyen a fodros kel, ami előkelő helyet foglal el a szuperélelmiszerek között, és rostokban gazdag.

40 éves kort követően a szemlencse veszít a rugalmasságból, csökken az alkalmazkodó képessége, ami egy lassú, természetes folyamat eredménye. Szemüveggel a rossz látás korrigálható, és vannak olyan növények, amelyek lassítják ezt a folyamatot.

Lutein és zeaxantin

A spenótban, kukoricában, brokkoliban és fodros kelben nagy mennyiségben található lutein és zeaxantin segíthetnek, ezt a két vegyületet a retina középső részén található sárgafolt is tartalmazza. Amennyiben a sárgafolt károsodik, megsérül a látómező közepe, és homályossá, elmosódottá válik a látás. Az emberi szervezet egyébként sem tudja előállítani a luteint és zeaxantint, tehát ezeket étrendünk részévé kell tennünk.

Szembarát fodros kel

A fodros kel étrendünkbe való beiktatása megakadályozza az életkorral összefüggő szemészeti megbetegedéseket, beleértve a szürkehályogot és a makuladegenerációt, elősegíti a látás javulását és védi a retina egészségét. A makuladegeneráció az időskori látásromlás egyik leggyakoribb oka, a látásélesség és a kontraszt érzékenység is romlik, a betűk homályossá válnak. Lassú, fokozatos látásromlással jár, a folyamat megfelelő táplálék-kiegészítőkkel lassítható, ilyen a fodros kel por.

Nemcsak a szemet védi

A fodros kel antioxidánsokban bővelkedik, a C-vitaminnak, a karotinoidoknak, az E- és az A-vitaminnak köszönhetően erősíti az immunrendszert, véd a káros szabad gyökökkel szemben. Mivel rostokban gazdag, támogatja az emésztést, fokozza a bélmozgást, ily módon megelőzi a székrekedést. Azzal, hogy tisztán tartja a beleket, védi a bélflóra egészségét, ez a tulajdonsága hozzájárul immunerősítő képességéhez. Miután ez a szuperélelmiszer omega-3 és omega-6 zsírsavakat is rejt magában, gyógyírt jelent az ízületi problémákra, védi a csontokat, támogatja a keringést, megelőzi az érlemeszesedést és a magas vérnyomást, valamint a bőrrel is csodákat művel.

Felhasznált irodalom:
http://yoursightmatters.com/greens-such-as-kale-good-for-eyesight/
 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!