head

Növényi tej készítése házilag: tippek és tanácsok

Növényi tej készítése Vitamilk-ben
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Szuperélelmiszerek

A növényi tej készítése egyáltalán nem bonyolult folyamat, főként akkor, ha van egy erre alkalmas készülékünk, amiben mindössze 25 percig tart. A DrNatura-supergreens társaság partnere, Kuhár Lúcia hasznos tanácsokkal és tippekkel szolgál a növényi tejek és a smoothie-k elkészítéseshez.

A növényi tej ideális azoknak, akik egészséges életmódra törekszenek, de azoknak is, akik koleszterin- és laktózmentes tejet szeretnének inni. Ezek elkészítésében segít a Vitamilk növényi tejkészítő gép, amiben smoothie-t, illetve krémleveseket is csinálhatunk.

Mi mindenből készíthető növényi tej?

Tulajdonképpen minden magféléből, ami csak az eszébe jut: dió, mogyoró, földimogyoró, mandula, kesudió, makadám dió, pekándió, pisztácia és egyebek. Ezekre a száraz babfélék programot ajánljuk. A gabonatej programot akkor használnám, amikor apró hozzávalókkal, magvakkal dolgozom, mint például a napraforgómag, quinoa, amaránt, zabpehely, hajdina, mák, kókusz, rizs. Mindegyiket lehet mixelni, rá kel csak jönni a megfelelő mértékre a sűrűsége végett.

Melyek azok a gabonafélék, melyeket növényi tej készítése előtt be kell áztatni? Milyen ideig kell ezeket áztatni?

Gabonaféléket nem szoktuk áztatni, még a kemény szóját sem. Amennyiben valaki áztatni szeretné az élelmiszereket feldolgozás előtt, az előáztatott babfélék programot használja. Amennyiben valaki RAW tejet szeretne készíteni, abban az esetben a diót ajánlatos beáztatni.

Milyen mennyiségű tej készül egy adagból?

Körülbelül 1 liter, a felhasznált alapanyagtól függően.

Hogyan készítsünk smoothie-t?

A smoothie-hoz csupán bele kell rakni a Vitamilkbe a meghámozott, felszeletelt gyümölcsöket a gépbe, felönteni a növényi tejjel, esetleg ízesíteni, majd a gyümölcs szeletelő program kiválasztása után nagyjából 2 perccel már el is készült a friss, vitaminokban, rostokban és energiában bővelkedő ital.

Amennyiben 1-2 adagot szeretnénk, lehet kevesebb vizet önteni a gépbe?

Ideális esetben ajánlom betartani a víz mennyiségét. Mivel a gyümölcs szeletelő program nem főz, kevésbé rizikós a kisebb mennyiségű víz adagolása - valamennyivel kevesebb, mint amit a MIN jelzés mutat. Ezt már kipróbáltuk és nem volt gond. Ezáltal a smoothie sűrűbb lesz, de kevesebb. Arra kell ügyelni, hogy a mixelő nyele leérjen a hozzávalókig, és lehetősége legyen a mixeléshez.

Fagyasztott gyümölcsöt hozzáadhatunk a smoothie-hoz? Szét tudja mixelni a Vitamilk?

A fagyasztott gyümölcs nem okoz gondot. Természetesen ilyen gyümölcshöz is kell hozzáadni vizet! Amennyiben nem elégedettek a smoothie sűrűségével, lágyságával, 2. programot akár 2x is lehet ismételni. Smoothie elkészítésénél én kétszer indítom el a programot, ha lágyabb állagot szeretnék elérni.

Keményebb gyümölcsöt és zöldséget lehet mixelni a Vitamilk-ben?

Természetesen igen, de cékla, sárgarépa vagy más hasonló zöldség esetében, ajánlott először lereszelni az adott élelmiszert, majd szintén 2x elindítani a programot. Természetesen, leves főzésnél nem kell a zöldséget lereszelni a zöldséget, elég, ha karikára van vágva.

Hogyan készíthetünk krémleveseket?  Milyen hozzávalókat lehet használni leves készítéséhez a Vitamilk-ben?

Bármilyen zöldségfajtát lehet használni, de meg kell pucolni és felkarikázni. Amennyiben konzervzöldséget használunk, alaposan öblítsük le. Ugyanez fontos a bab és lencse használatánál. Éjjelre áztassuk be vízbe, öblítsük le és úgy rakjuk a Vitamilk-be.

Vannak alapanyagok, melyek nem alkalmasak a levesek készítéséhez?

Nem tapasztaltunk olyan zöldséget, babfélét, amely alkalmatlan lett volna.

Levesek készítéséhez kizárólag a zabkása programot lehet használni?

Választani lehet a zabkása- vagy a növényi kása programok között.

Mit tegyünk, ha a zöldség nincs megfelelően megfőzve? Újraindíthatjuk a programot?

Nem lehet újra indítani a főzés programot azzal a tartalommal, amelyik már főtt benne. Azért írok a főző programról, mert mint említettem már, főzés után lehetőség van bekapcsolni a gyümölcs szeletelő programot. Amennyiben a zöldség nincs megfelelően megfőzve, akkor máshol lehet a gond. Vagy odaégett és emiatt nem végzett a program, vagy más ok miatt nem futott le teljesen. Amennyiben minden rendben megy, lemegy a teljes program, a Vitamilk készülék kikapcsol a program befejezése után.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!