head

Lucerna: minden élelem atyja

lucerna
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Szuperélelmiszerek

2000 évvel ezelőtt az arabok nevezték el a lucernát minden élelem atyjának. Számos gyógyhatása miatt, érdemes újra felfedeznünk ezt az elfeledett növényt. Íme 9 nyomós érv a lucerna mellett!

A méltatlanul elfeledett lucerna számos gyógyhatással rendelkezik, pedig az emberek már évezredekkel ezelőtt felfedezték jótékony hatásait.

Kiváló antioxidáns

A lucerna rendkívül magas fehérjetartalommal rendelkezik, de vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik: A -, B -, C -, D - és E - vitamin, cink-, kalcium-, kálium-, magnézium- és béta-karotin-tartalma is jelentős. Ennek köszönheti antioxidáns hatásait.

Kimerültségre, fáradtságra

Ha energiaszintünk alacsony, állandóan levertek és fáradtak vagyunk, akkor a lucerna a segítségünkre lehet. Segít energiával feltölteni a szervezetet, és egy hosszabb betegség után is jó szolgálatot tehet. Fokozza a tápanyagok felszívódását, energiával látja el szervezetünket, így egy stresszesebb időszakban kifejezetten érdemes megbarátkoznunk a lucernával!

Vízhajtó

A lucerna kiváló vízhajtó, így méregtelenítés idején kifejezetten jó választás a lucerna tartalmú étrend-kiegészítő! Ösztönzi a szervezetben felgyülemlett víz kiürülését, és a folyadékkal együtt a méreganyagokat is távozásra ösztökéli. A népgyógyászatban vesekő és húgyúti problémák kezelése során alkalmazzák.

Klimaxra

A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, azonban a lucerna levele a segítségünkre lehet: enyhíti a klimax nem kívánt következményeit, megkönnyítve ezzel a saját helyzetünket és környezetünk mindennapjait.

Tejserkentésre

A lucerna levelét a népgyógyászatban tejserkentésre is használják. Ha a kismamának nincs elegendő teje, a lucernából készült tea megoldást jelenthet, használata előtt azonban konzultáljon orvosával!

Lúgosító, méregtelenítő

A lucerna remek lúgosító és méregtelenítő szer is egyben: enyhe hashajtó tulajdonsága révén kipucolja a bélrendszerünket, helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát és segít az elsavasodás okozta ízületi gyulladások és a reumás panaszok enyhítésében.

Rovarcsípésre

Külsőleg alkalmazva a lucerna az égő, viszkető érzést okozó rovarcsípések enyhülést hozó ellenszere is lehet: a lucerna magjait felhasználva készítsünk dunsztkötést, hogy a kellemetlen tünetek mihamarabb enyhüljenek.

Napszúrás ellen

Az UV-sugarak elleni védelemben a lucerna is a segítségünkre lehet, hiszen megelőzheti a napszúrást. A lucerna a kozmetikai iparban kedvelt összetevő, a bőr öregedésének késleltetése érdekében hasznosítják.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!