head

Colostrum, a természetes védelem

A colostrum támogatja az immunrendszer
Dobor Viktória Dobor Viktória
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Szuperélelmiszerek

A colostrum támogatja az immunrendszert, többféle, a szervezet védekezőképességének csökkenése következtében kialakuló betegség megelőzésében és kezelésében lehet hatékony segítség. Éppen ezért szedése minden életkorban ajánlott.

Miért olyan hatékony a colostrum?- teszik fel sokan a kérdést. A colostrumot magas fehérjetartalma, és a benne található növekedési faktorok teszik olyan egyedülállóvá, továbbá az immunesejtek termelődésére is pozitív hatással van. A benne lévő ellenanyagok támogatják a bélflóra jótékony baktériumait, és magas az aminosav-, vitamin- és ásványi anyagok tartalma

Mit tartalmaz a colostrum?

Immunoglobulinokat: olyan antitestek, amelyeket az immunrendszer termel, hogy felismerjék és semlegesítsék a szervezetbe kerülő idegen anyagokat, például a baktériumokat vagy vírusokat.

Laktoferrint: ez a fehérje kiváló vírusölő, antibakteriális hatású és gyulladáscsökkentő.

Növekedési faktorokat: aktiválják, és felgyorsítják a sejtműködést, támogatják az izmok, inak, csontok, körmök és haj növekedését. Javítják a bőr minőségét. A fiatalság elixírjének is nevezik.

Lizozim enzimet: fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében.

Vitaminokat: A-, B1-, B2-, B6- és B12-, D3-vitaminok is találhatók a colostrumban, melett E-vitamin és C-vitamin.

Ásványi anyagokat: főleg kalciumot, nátriumot, magnéziumot, foszfort és káliumot.

Aminosavakat: a colostrum 26 féle aminosavat tartalmaz.

Szarvasmarha versus emberi colostrum

Számos tanulmány alátámasztja, hogy a szarvasmarha colostrum sokkal több immunglobulint tartalmaz (főleg immunglobulint IgG-t). Magasabb az aminosav-, vitamin- és ásványianyag-tartalma is. A colostrum minőségért maghatározza, hogy a levétel után haladéktalanul le kell hűteni (4°C alá), csak így őrzi meg a frissességét. A colostrumot nem szabad magas hőmérsékletnek kitenni, mert az gyorsan csökkentené a biológiailag aktív anyagok tartalmát.

Colostrum és a tudomány

A colostrum egy olyan funkcionális élelmiszer (a funkcionális élelmiszer egészségvédő vagy betegségség-megelőző tulajdonságokkal rendelkezik), amiről  rengeteg tudományos kutatást olvashatunk www.colostrumplus.com portálon.

DrNatura Supergreens Premium Colostrum feldolgozása a legkíméletesebb módon történik, ezáltal nem csökken a hatóanyag tartalma.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!