head

Mit lehet tenni striák ellen? Nem csak a várandós nőket érinti

Mit lehet tenni striák ellen? Nem csak a várandós nőket érinti
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

Mit lehet tenni striák ellen? Nem csak a várandós nőket érinti!

A striák jellemzően hirtelen hízás és fogyás után bukkannak elő, éppen ezért gyakori a várandóság idején jelentkező csíkok megjelenése, de a túl intenzív testépítés is kiválthatja. Mit lehet tenni striák ellen?

A striát igen gyakran összekeverik a narancsbőrrel, mivelhogy ugyanazokon a testtájakon jelenik meg. Has, comb, csípő, fenék, esetenként mell. A narancsbőr voltaképp a zsírsejtek kiboltosulása a bőrfelszín felé, a stria pedig nyúlási – terhességi – csík.  Kialakulása voltaképpen az, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan gyorsan növekedni, mint a bőr legfelső rétege, így keletkezik a repedés. Mindezt fokozhatja a mozgásszegény életmód, és a helytelen táplálkozás is. A striák főként a nőket érintik, hasonlóan, mint a narancsbőrnél, de a testépítő férfiaknál is egyre elterjedtebb a repedés, ami a gyors izomszövet növekedésnek köszönhető. A bőr elvékonyodása és a striák kialakulása a mellékvese túlműködésére is utalhat.

A serdülőkorú lányok 70%-át, a kamasz fiúk 40%-át, a várandós nők 90%-át érinti a striák megjelenése. Idővel megváltozik a bőr kötőszövetének az anyagcseréje, ennek következtében az elasztikus rostok megritkulnak, a rugalmasság csökken. Előfordulhat, hogy a stirák környezetében lévő bőrterület besüpped, vagy éppen kitüremkedik. Azt érdemes tudni, hogy a striák nem jelentenek veszélyt az egészségi állapotra, de a látvány komoly lelki problémákat – önértékelési - eredményezhet. A jó hír az, hogy a striák ellen van megoldás.

Tippek striák ellen

  • Kerülje a gyors súlycsökkenéssel járó diétát
  • Várandóság idején használjon rugalmasságot fokozó krémeket, a terhességi csík kialakulása így nagymértékben visszaszorítható
  • Tinédzser korban szoktassa gyermekét rugalmasító készítményekhez, ugyanis a hirtelen növekedés, esetleg súlygyarapodás előidézheti a striák kialakulását
  • Használjon lenolajat, kökényolajat, mogyoróolajat, amelyet ajánlatos natúr testápolóval ( adalékanyag mentes ) összekeverni
  • Igyon minimum 2-3 liter vizet naponta, az elegendő vízfogyasztás segíti a bőr víztartalmának optimalizálását
  • Fogyasszon nyers zöldségeket és gyümölcsöket, melyek segítenek a bőr frissességének megőrzésében. Antioxidáns tartalmuk igen magas, így az egészséges táplálkozás velejárója
  • Alkalmazzon hideg-meleg fürdőt, erre tökéletesen alkalmas a szauna szeánsz, hiszen feszesíti a bőrt, fokozza a vérkeringést, mindemellett méregtelenítő hatással bír.
  • Étkezzen egészségesen, ugyanis a striák ellen felveszi a harcot a cinkben, A-, C-, E-vitaminokban gazdag ételek

Striák eltüntetése

Sajnos a mai tudomány szerint a striák ellen nem lehet mit tenni, ha már kialakultak, de léteznek olyan eljárások, amelyek segítenek a csíkok halványításában. Ilyen például a dermarolleres kezelés, de a vákuummasszázs, és a kézi masszázs is eredményes lehet a striák ellen. Létezik lézeres kezelés is, viszont ennek költsége még aranyárban mérhető.

Javaslat

A várandóság után, illetve azon személyeknél, akiket érint a striák megjelenése, rendszeresen ajánlott a szauna használata, ugyanis a hirtelen lehűtött és felmelegített test izzadást idéz elő, amely következtében nem csak a testben lévő mérgek távozását segíti elő, hanem a bőr feszességét is elősegítik. A méregtelenítés sikeressége érdekében ajánlott évente kétszer elvégezni egy béltisztító és egy méregtelenítő kúrát. Ezek nagy mértékben segítik a toxinok eltávolítását a szervezetből, illetve megannyi kellemetlen panasz megszűntetésében is szerepet játszanak, ilyenek a székrekedés, a hasmenés, az IBS, a puffadás, a gyakori szelelés.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!