head

Hernyógomba: ezért iktassuk be a mindennapjainkba

kínai hernyógomba gyógyhatásai
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Gyógynövények

A hernyógomba jótékony tulajdonságait hosszasan lehetne sorolni, ám a legfontosabb a daganatellenes hatása. Emellett az idegrendszernek is jót tesz, de használható különféle fertőzések ellen.

A hernyógomba (Cordyceps sinensis, Ophiocordyceps sinensis) neve az eredetére és nem mindennapi formájára utal, ez a gombafaj ugyanis éjjeli lepkék lárvájának parazitája. Amikor a kínai hernyógomba teljesen kifejlődik, tavasszal a lárva fején keresztül áthatol a föld felszínére. A gomba termesztése manapság már a többi gombáéhoz hasonló, és nem egy gazdaállat testében élősködve növekszik.

Valódi egészségbomba

A hernyógomba bőségesen tartalmaz cinket, magnéziumot, káliumot és mangánt, kiváló vitaminraktár, megtalálhatók benne a B-vitaminok, az E- és a D-vitamin. Jótékony összetevői közül is kiemelkedik közel hatvan százalékos lipidtartalma, ami telítetlen zsírokból, főként linolsavból és olajsavból áll, több mint negyven százaléka pedig telített zsír. Egy olyan természetes élelmiszer, amelyben fellelhető az összes létfontosságú esszenciális aminosav, amiket a szervezet nem képes előállítani. Megtalálható benne az antibiotikumként funkcionáló cordycepin, ami a sportolók és a nehéz fizikai munkát végzők számára igazi kincs, hiszen megnöveli az izomzat teljesítményét.

Immunerősítő és gyulladáscsökkentő

A hernyógomba fogyasztása fokozza az immunrendszer hatékonyságát, ennek köszönhetően hozzájárul a fertőzéses megbetegedések, köztük a szezonális járványok kivédéséhez és tünetek enyhítéséhez. Gyulladáscsökkentő hatása miatt, a petefészek-gyulladás, a hólyag- és hüvelygyulladás kiegészítő terápiájaként ajánlják a fogyasztását.

Küzd a gyilkos kór ellen

A hernyógomba egyik legfontosabb összetevője a rákellenes vegyületnek számító béta-glükán. Rendszeres fogyasztása, magas szuperoxiddizmutáz-tartalmának köszönhetően serkenti a falósejtek termelődését. Jelentős mértékben elősegíti a rosszindulatú daganatok megelőzését, illetve kezelését. A benne található antioxidánsok, amelyek megkötik a rákot, gyulladásokat okozó, a DNS-t károsító szabad gyököket

Jót tesz az idegeknek

A hernyógomba csökkenti a stresszt, pozitív hatást gyakorol a központi idegrendszerre. Javítja a szellemi teljesítőképességet, de alvászavarok esetén ugyancsak segítségünkre lehet. Antidepresszánsként is megállja a helyét, mivel szabályozza a mellékvese hormonok mennyiségét, és visszafogja a többek között a dopamint és a szerotonint lebontó oxidáz képződését. Az antioxidánsok koncentrált jelenléte hozzájárul az oxigén és a tápanyagok problémamentes szállításához, így jó hatással van az agy, illetve a szív oxigénellátására is.

Forrás:
http://www.naturalhealth365.com/0919_cordyceps_kill_cancer-html.html/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!