head

Fehérmályva - Nemcsak pillecukornak való

Fehérmályva: milyen gyógyhatásai vannak?
Báhidszky Suren Báhidszky Suren
Újságíró
Téma: Gyógynövények

A fehérmályvát először a franciák kezdték el cukorként használni, gyógyhatásait igyekeztek ötvözni a kellemes ízével. Idővel a mályvacukor önálló édességgé nőtte ki magát, ám az alapjául szolgáló gyógynövényről ma sem érdemes megfeledkezni.

A fehérmályva felhasználásával készült rózsaszínű mályvacukor rendkívül népszerű édesség Amerikában. Szívesen rakják forró csokoládéba, kakaóba, de nyárson sütve is közkedvelt. Európában főként a gyerekek kedvence, gyógynövényként azonban méltatlanul a háttérbe szorult.

Támogatja az emésztőrendszert

A fehérmályva pektintartalmának köszönhetően hozzájárul a méregtelenítéshez, valamint a béltisztításhoz. Ennek köszönhetően síkossá teszi belek falát, és egyfajta védőréteget képez rajtuk, csillapítja a gyulladásos megbetegedések okozta kínzó tüneteket, de a gyomorfekély, az irritábilis bél szindróma (IBS), a fekélyes vastagbélgyulladás, valamint a Crohn-betegség tüneteit. A benne található nyálkák lágyítják, nyugtatják és óvják a nyálkahártyát, emellett a fehérmályvát sikerrel alkalmazhatjuk bélhurut, kólika, hasmenés és székrekedés ellen.

Antibakteriális tulajdonságú

A fehérmályva teája használható légúti megbetegedésekre, mivel feloldja a légutakban lerakódott váladékot, így megszabadít a száraz köhögéstől. Ez a gyógynövény fertőtleníti a szájüreg nyálkahártyáját, enyhíti az ínygyulladást, hiszen a levelében és gyökerében található poliszacharidok antibakteriális hatásuknak köszönhetően megölik a kórokozókat. A sokrétű fehérmályva egyedülállóan gazdag gyulladásgátló flavonoidokban, ezért hathatós segítség felfázást és a hólyaggyulladást esetén, csökkenti a vesekövek miatt jelentkező irritációkkal.

Külsőleg is gyógyír

Külsőleg alkalmazva a fehérmályva segít megszüntetni a bőrgyulladásokat, kisebb horzsolásokat, de szúnyog-, pók- és darázscsípésre is használhatjuk. Apróbb sebekre és égési sérülésekre tegyünk fehérmályvából készített borogatást.


Forrás:
http://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-althaea-officinalis-for-skin-hair-and-health/#gref

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!