head

Irritábilis bél szindróma - A bélflóra helyreállítása segíthet

’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: IBS- irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma (IBS) több olyan tünetet produkál, amivel nagyon nehéz együtt élni, így pszichésen is megviseli azt, aki ettől a bélproblémától szenved. Gyógyítani nem lehet, ám léteznek olyan módszerek, amikkel javítható az IBS-es betegségek életminősége.

Az irritábilis bél szindróma egy olyan emésztőrendszeri tünetegyüttes, amely időnként jelentős fájdalommal jár. Terápiája összetett, de kiemelkedő fontosságot tölt be a bélflóra helyreállítása.

Kínzó tünetek

Az irritábilis kifejezés arra utal, hogy a tünetek hátterében a bélrendszer megváltozott és rendellenes működése áll, ilyenkor gyomorpanaszok, hasi diszkomfort érzés jelentkezik, ami puffadással és görcsökkel jár együtt. Ezen kívül gyomortáji vagy hasi fájdalom is előfordulhat, néha igen erős jelleggel. Irritábilis bél szindróma esetén belek érzékennyé válnak, megváltozik a széklet állaga és gyakorisága, és sokszor napokig tartó hasmenés vagy székrekedés kínozza a betegségben szenvedőket. A fáradtsággal és levertséggel járó tünetek hátterében nincs szervi ok, és nem vezethetők vissza bélgyulladásra, esetleg divertikuluszra. Az irritábilis bél szindrómát sokszor az életmódunkból adódó feszültség, a rendszertelen, adalékanyagokban gazdag étkezés, a különféle gyógyszerek, főként az antibiotikumok, és az ezzel járó bélflóra károsodás idézik elő.

Hogyan kezelhető?

Az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítésében szerepe lehet a stresszhelyzetek elkerülésének és kezelésének, a helyes és rendszeres táplálkozásnak, a bélmozgást fokozó kávé, alkohol elhagyásának, illetve a zsíros ételek mellőzésének. Rendkívül fontos a bélflóra helyreállítása, ebben segítenek a pre- és probiotikumok. Ezek javítják az emésztés hatékonyságát, segítenek az emésztőrendszer egészségének és az immunrendszer működésének fenntartásában, hiányuk esetén a szervezet a kórokozókkal szemben védtelenebbé válik. A bélflórát alkotó baktériumtörzsek arányának módosításával az irritábilis bél szindróma jól kezelhető. A bélflóra helyreállítása jótékonyan hat az emésztésre, emellett elősegíti a tápanyagok, és a különféle ásványi anyagok, például a magnézium és vas felszívódását.

Jó tudni

A különféle élősködők és petéik jelenléte sok esetben az IBS-hez hasonló tüneteket produkálhat, ezért elengedhetetlen a székletvizsgálat, ami ezt kizárhatja. Ugyancsak szükség lehet ételallergia-vizsgálatra, mivel bizonyos ételintoleranciák és allergiák is IBS-hez hasonlíthatnak. Az endoszkópos vizsgálatot olyan fiatalok esetében is érdemes elvégezni, akiknek családjában már előfordult vastagbélrák, ez a betegség ugyanis egyes tüneteiben emlékeztet az IBS-re.

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Clean Inside béltisztító Program

Clean Inside béltisztító Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.


Anti-parazita táplálék-kiegészítő

Anti-parazita táplálék-kiegészítő

A Parasic élősködő elleni táplálék-kiegészítő segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT