head

Kutyabenge: a bélrendszer jótevője

kutyabenge
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Gyógynövények

A kutyabengét  már a görögök is ismerték, gyakran hívták segítségül különféle emésztési zavarok esetén. Ezt a vízpartokat, lápos vidékeket kedvelő gyógynövényt a mai kor emberének is érdemes lenne megbecsülni, hiszen nemcsak a hashajtó tablettákat helyettesítheti, de bélférgek ellen is hatékony.

Őseink egyik kedvence volt

A kutyabenge (Frangula alnus) - más néven dögfa, kuytafa, büdöscseresznye - egyike azoknak a méltatlanul elfeledett gyógynövényeknek, amelyek évszázadokon át a népi gyógyászat leghatékonyabb „gyógyszerei” közé tartoztak. A fitoterápia a vastagabb ágak kérgét hasznosítja, az alapanyagot május és június között gyűjtik be. A kéreg szárítása elengedhetetlen, mivel a nyers háncs fogyasztása hányingert, illetve gyomorirritációt okoz.

Előnyei

A kutyabengének hashajtó és méregtelenítő tulajdonságai vannak. Jól használható aranyér és végbélsérülések esetén. Szárított kérgének összetevői akadályozzák a víz és a sók felszívódását, hozzájárulnak ahhoz, hogy a széklet gyorsabban ürüljön, állaga pedig lazább legyen, ezért a kutyabenge béltisztítóként is hatékony, a vastagbéltiszításhoz is érdemes segítségül hívni. Eltávolítja a belekben élősködő parazitákat, amelyek elszívják az értékes tápanyagokat előlünk, valamint meggátolják ezek felszívódását. Ráadásul hozzájárulnak a káros baktériumok elszaporodásához, ami a bélflóra egyensúlyának felborulását vonja maga után. ÖsszetevőI fokozzák a vastagbél izomzatának működését, ezzel elősegítik a helyes bélmozgást, a perisztaltikát, a bélnyálka termelődését. Egyes kutatások azt feltételezik, hogy a kuytabenge antrakinon tartalma a prosztatarák ellen is hatékony lehet.
 

Teakészítés

1 teáskanálnyi kutyabenge szárított kérget öntsünk fel 2 deciliter forró vízzel, majd 10-15 perc múlva szűrjük le.Készíthetjük hideg vízzel is, ebben az esetben 10-12 óra áztatásra van szükség. Mivel a kutyabenge az elfogyasztását követően nagyjából 12 óra alatt fejti ki hatását, érdemes lefekvés előtt bevenni.

Fontos tudni

A kutyabengében található antraglikozidok leginkább a vizelettel távoznak a szervezetből, ezért előfordulhat, hogy az véresnek tűnik, mivel a kéreg  festőanyagai változatják meg a folyadék színét. A kutyabenge kúraszerű alkalmazása semmiképpen nem javasolt, 1-2 hétnél hosszabb ne használjuk. Nem ajánlott az alkalmazása terhesség, szoptatás, gyomorfekély és emésztőrendszeri gyulladások esetén.

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24649485
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26399165
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20655445

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!