head

Borsmenta - Nemcsak a rágógumiba való

Borsmenta: milyen gyógyhatásai vannak?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Gyógynövények

Ha a borsmenta szóba kerül, elsősorban a cukorkák és rágógumik, azaz a leheletfrissítés jut az eszünkbe, pedig ez a gyógynövény ennél sokkal értékesebb tulajdonságokkal rendelkezik. Nevével ellentétben, nincs rokonságban a borssal, az egyetlen hasonlóság a csípős íze.

A borsmenta rendkívül magas illóolaj tartalommal rendelkezik, mentoltartalma elérheti az ötven százalékot. Nem csoda, hogy rágógumik, szájvizek és fogkrémek közkedvelt alapanyaga, ám egyéb lehetőségeket is rejt magában.

Sokoldalú gyógynövény

Annak ellenére, hogy a friss borsmenta levele szétrágcsálva erősnek tűnik, remekül óvja a gyomor nyálkahártyáját, ezért például az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésére az egyik leghatékonyabb, természetes szövetséges. Főzetének fogyasztása csökkenti a hányingert és a hányást: ezt a hatását kiválóan hasznosíthatják a különféle járművek használatára – autó, repülő – érzékenyek. Fokozza az epetermelést, ezzel hozzájárul a helyes emésztéshez, valamint a szervezetbe bekerülő káros anyagok semlegesítéséhez és a méregtelenítéshez. Terápiásan alkalmazva, megelőzi az epekövek kialakulását, valamint mérsékli az ezzel járó panaszokat. A borsmenta tanninban is bővelkedik, ami szintén csökkenti a gyomorpanaszokat, és enyhíti az emésztőrendszeri gyulladásokat.

Többféleképpen használható

A borsmenta sokféle módon feldolgozható: hozzájuthatunk frissen, szárítva, illóolaj vagy párlat formájában. Mindig attól függően válasszunk, mit várunk el tőle. Gyomor- és bélpanaszokra legjobb a főzet és a friss levél, míg a légutak fertőtlenítésére – pl. torok, hörghurut gyulladás esetén – az illóolajával történő inhalálás a megfelelő válasz. A borsmenta kivonatával készült orrcseppek kiválóan kezelik az allergiás rhinitis – orrnyálkahártya gyulladás– tüneteit. A borsmenta illóolaj külsőleg alkalmazva csökkenti az övsömör okozta kellemetlen tüneteket, valamint a szoptatás miatt kialakuló, fájdalmas mellbimbó sebeket. Szagolgatása, a rozmaringhoz hasonlóan, fokozza a memóriát, és éberen tartja az elmét. A legutóbbi kutatások szerint a borsmenta mentoltartalma megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását és növekedését. Mivel a borsmenta sok helyen vadon is megterem, mi magunk is begyűjthetjük. Fontos, hogy csak leveleit, esetleg virágzó hajtásait használjuk fel.

Így készítsünk belőle főzetet:

Egy evőkanálnyi borsmentalevelet, és ugyanannyi kamillavirágot forrázzunk le ¼ liter vízzel. Tíz perc után szűrjük, langyosan, édesítés nélkül fogyasszuk. Étvágytalanságra, asztmára és köhögésre

naponta háromszor fogyasszunk 15 g borsmenta levélből és virágból készült főzetet, melyet ½ liter vízzel forrázunk le.

Forrás:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21144345
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1073755/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100754
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17427617
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16121521

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!