head

Új módszer a mogyoróallergia kezelésére

Mogyoróallergia
Báhidszky Suren Báhidszky Suren
Újságíró
Téma: Gyermek

A mogyoróallergiát ez idáig nem lehetett kezelni, most azonban egy egyszerű, de annál hatásosabb módszert találtak a kutatók. Ezt olyan gyerekeken tesztelték, akiknek olyannyira súlyos volt a mogyoróallergiája, hogy akár egy hangyányi mogyorótól is tüneteket produkáltak. A kutatásban közel 500, 4-17 éves gyerek vett rész.

Sikerült megelőzni a mogyoróallergiás reakciókat egy nagy létszámú kutatás során, amelyben a beteg gyerekek napi egy mogyoróliszt-kapszulát vettek be 6 hónap át, hogy kialakuljon bennük a tolerancia. Pontosabban az orvosok a mogyoróliszttel teli kapszula tartalmát ételre szórva adagolták nekik naponta, mindezt fokozatosan, egyre növekvő dózisokban. A gyerekek egy másik csoportja mogyorómentes porral, placebóval töltött kapszulát szedett, ám se a gyerekek, se az orvosok nem tudták, kinek mi rejlik a kapszulájában.

A mogyoróliszt hatásosnak bizonyult

Bíztató eredmények

A teszteket végző, kaliforniai székhelyű Aimmune Therapeutics közlése szerint fél év elteltével a vizsgálatban résztvevő gyerekek 67 százaléka képes volt körülbelül két szem mogyorót megenni allergiás reakciók nélkül, míg a placebót szedő gyerekeknek csak 4 százaléka.
Stacie Jones, az Arkansasi Egyetem allergológusa azonban arra figyelmeztetett, hogy senki ne próbálja ki otthon a módszert, mert veszélyes lehet. „Egyelőre tesztelik az eljárást. Csak tökéletesen biztonságos körülmények között szabad végezni" – nyilatkozta dr. Jones. A mogyoróliszttel kezelt gyerekek csaknem egyötödét kiemelték a vizsgálatból, 12 százalékukat allergiás reakciók vagy más problémák miatt.

Akadnak kétségek

A Vanderbilt Egyetem szakembere, Stacy Dorris arra hívta fel a figyelmet, hogy a mogyorólisztes módszer megvédheti a betegeket a súlyos reakcióktól, de nem korántsem jelent gyógymódot. „Nem tudjuk, mi történne, ha abbahagynák a kapszulák szedését” – mondta Dorris, aki azt is hozzátette, hogy a módszert kipróbálja a nyolcéves lányán, akinek mogyoróallergiája van. A siker nem garantált, mivel a tanulmány szerint néhány embernél túl sok mellékhatás jelentkezett ahhoz, hogy a napi adagot megehesse. Azt sem garantálja az új módszer, hogy a gyerekek úgy fogyaszthatnak mogyorót, mintha nem lennének allergiásak rá, csak annyit, hogy 95 százalékuk meg tud egyetlen szemet anélkül, hogy reakciókat produkálna - magyarázta Andrew Bird, a dallasi Southwestern Medical Center allergológusa, aki tanácsadóként vett részt a vizsgálatban.

Az eredményeket még nem ellenőrizték független szakértők.

Forrás:
http://abcnews.go.com/Health/wireStory/preventive-treatment-peanut-allergies-succeeds-study-53218336

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!