head

Bulimia: tévedés, hogy csak a tinilányok betegsége

bulimia
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Érdekességek

A bulimiát sokan a kamaszlányok étkezési rendellenességének tartják, holott felnőtt nőknél, sőt, férfiaknál is jelentkezhet. Sokszor egy kritikus élethelyzet, esetleg egy magánéleti válság miatt veszi kezdetét a féktelen habzsolás, ilyenkor az étel oldja a feszültséget és jelenti az egyetlen örömforrást. Az étkezési rendellenességet titkoló nők akár évekig szenvedhetnek titokban, azonban pszichológus segítségével az esetek döntő többsége kezelhető.

Váratlanul csap le

A bulimia felnőtt nők esetében sokszor lélektani okokra és a gyenge önbecsülésre vezethető vissza. Ezek a nők úgy érzik, hogy versenyezniük kell a szebb és fiatalabb vetélytársaikkal, pláne, ha a házasságuk/párkapcsolatuk is megcsalás miatt ment tönkre. Aki sok év után hirtelen egyedül marad, az sokszor önmagát hibáztatja, csúnyának látja magát, helytelenül ítéli meg saját testét, úgy véli, hogy a környezete könnyebben elfogadja, ha vonzó a külseje. Ilyenkor kétségbeesett diétákba kezd, ezek sikertelenségét követően pedig sokszor étellel, főként édeségekkel jutalmazza magát.

Hamar kialakul a bűntudat

Miután ezek a „jutalmazó étkezések” egyre gyakoribbá válnak, esetleg néhány plusz kilóval is társulnak, ezek a nők elkezdnek azon gondolkodni, hogyan folytathatnák a szertartásos étkezést anélkül, hogy elhíznának. Ilyenkor kerül a képbe az önhánytatás, illetve a hashajtók állandó szedése, ami beláthatatlan következményeket von maga után. Felborul az anyagcsere, károsodik az emésztőrendszer, gyengül az immunrendszer, a fogak romlásnak indulnak, de hajhullással, bőrproblémákkal járó hiányállapotok is felléphetnek. Súlyosabb esetben a gyomor megrepedhet, a nyelőcső a visszaöklendezett gyomorsavtól felmaródhat, sőt káliumhiányból adódó szívritmuszavarok is felléphetnek. A falásrohamok miatt érzet bűntudat azonban felülírja az egészségük feletti aggodalmukat, ezért ezek a nők tovább élnek káros szenvedélyüknek.

Egyedül nem megy…

A felnőtt nők körében előforduló bulimia – fiatal társaikhoz hasonlóan – mindenképpen szakszerű kezelést igényel, eredményes lehet a pszichoterápia, illetve a (pszichiátriai) gyógyszeres kezelés is. Egyes szorongást csökkentő relaxációs technikák elsajátítása ugyancsak mankót jelenthet, a segítő kezet nyújtó családtagok és barátok szerepe szintén jelentős a betegség leküzdésében.

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!