head

Harc a vastagbélrák ellen – A gyömbér segíthet?

Vastagbélrák: hogyan segít megelőzni a gyömbér?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Emésztés

Az ázsiai emberek régóta tisztában vannak a gyömbér egészségvédő tulajdonságaival, nemrég pedig a kutatók is felfigyeltek arra, hogy ezekben az országokban kisebb a vastagbélrák előfordulása.

A gyömbér emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan. Alkalmazható irritábilis bél szindróma (IBS), bélgörcsök, bélösszehúzódások, valamint a gyomorhurut esetén, megszünteti a puffadást, és csillapítja a hasmenést. A közelmúltban azonban a vastagbélrák ellenes tulajdonságait is kutatni kezdték.

Embereken is tesztelték

Az egér-és patkánykísérletek korábban már igazolták, hogy a gyömbérkivonat csökkenti a vastagbélgyulladást, ami a vastagbélrák kialakulásához vezethet. Hogy ez az embereknél is így van-e, arra University of Michigan Medical School kutatói keresték a választ. A kutatók 30 egészséges felnőttnek négy hétig egy-egy olyan kapszulát adtak, amely vagy 2 gramm gyömbér gyökeret, vagy placebót tartalmazott.

Kecsegtető eredmények

Az embereket arra kérték, hogy a kapszulákat étkezéskor vegyék be, és ne használjanak mellette semmilyen gyógyszert, beleértve az aszpirint vagy nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszereket is. A tanulmány kezdete előtt és után szövetmintát vettek a vastagbélből. Miután ezeket a mintákat tesztelték, arra a következtetésre jutottak, hogy a gyömbérben található eikozanoidok képesek azoknak a káros anyagoknak a szintjét csökkenteni, amelyek növelik a gyulladások és a rosszindulatú daganatok kialukálásának esélyét a bélben. Kiderült, hogy a gyömbérnek daganatnövekedést gátló és sejthalált előidéző hatása van, míg a placebót szedőknél semmilyen változást nem érzékeltek.

Forrás:
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-961-ginger.aspx?activeingredientid=961
http://www.webmd.com/colorectal-cancer/news/20111011/ginger-may-have-cancer-fighting-qualities#1

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!