head

Hasmenés kínozza? ǀ Sokat tehet a gyógyulásért

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Hasmenés

Talán nem mindenki tudja, de számos bélbetegség vezethet hasmenés kialakulásához. Ilyen többek között a colitis ulcerosa, azaz a vastagbél heveny gyulladása, melynek okát nem mindig ismerik fel az orvosok. A hasmenés legtöbbször fertőzés után jelentkezik, de egyes gyógyszerek, sőt a stressz is előidézhetik.

A hasmenés görcsös hasfájással jár, emiatt a beteg sokszor nem képes elhagyni otthonát, hiszen a toaletthez van „kötve.” Emellett puffadás, hányinger és láz is jelentkezhet, de kísérheti hányinger és elesettség. A heves hasmenés során számos értékes ásványi sót és elektrolitot veszít a szervezet, ami akár kiszáradáshoz vezethet.

Kérjünk segítséget!

Ha a szenvedés 2-3 nap múlva sem múlik el, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön a hasmenés valós oka. Sokan nem is gondolják, de hasmenést nem csak baktériumok, vírusok, ételallergia, vagy bélgyulladások okozhatják, hanem a túlzott stressz és szorongás is. Stresszes életmód esetén ugyanis egy olyan, az agyalapi mirigy által termelt kortikotropin nevű hormon szabadul fel a szervezetben, ami fokozza a vastagbél mozgását. Ha az idegesség tartósan fennáll, a hasmenés állandósulhat, ami megkeserítheti a mindennapjainkat. Ilyenkor is érdemes szakember segítségét kérni, hiszen a különféle relaxációs technikák elsajátításával oldhatjuk a bennünk lévő feszültséget.  

Állítsuk helyre a bérflóránk egészségét

Krónikus hasmenést a sokszor minden ok nélkül beszedett antibiotikum is kiválthatja, melynek hatásárára felbomlik a bélflóra egyensúlya. Ez további problémákhoz vezethet, bélgyulladáshoz, puffadáshoz, székrekedéshez, vagy az immunrendszer elégtelen működéséhez. Éppen ezért fontos a bélflóra probiotikus készítményekkel való helyreállítása, amit nem csak a jótékony baktériumok élelmiszerekkel való bevitelével érhetünk el, hanem olyan készítményekkel is, amelyek optimális mennyiségben tartalmazzák  például a  Bifidobacteriumm lactis, illetve  Lactobacillus acidophilus baktériumtörzseket.

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT