head

Miért fontos a nyelvtisztítás?

Miért fontos a nyelvtisztítás?
Dr. Szabó Zoltán Dr. Szabó Zoltán
Fogorvos
Téma: Emésztés

Naponta kétszer fogat mosunk, de a nyelvtisztítást már nem tarjuk olyan fontosnak. Holott a fogmosással párhuzamosan, kulcsszerepet játszik a szájhigiéniánk fenntartásában.

Bár egyszerű művelet, az emberek többsége elmulasztja a nyelvtisztítást. Pedig segít késlelteti a fogon és a nyelven a bakteriális lepedék kialakulását.

Legyen a napi rutin része

A szájápolás során hajalmosak vagyunk legyinteni a nyelvtisztításra, ám a nyelvünk felépítéséből adódóan remek búvóhelye az apró ételmaradékoknak, amiket a nyál sem képes onnan kimosni. Ebből is kiderül, hogy sokan még felnőtt korukban sem tudják, hogy pontosan mit foglal magában a megfelelő szájápolás. Mivel a felnőttek sem tudják, a gyerekeknek sem tanítják meg. Pedig jó lenne az 1-2 perces műveletet jó napi fogmosási rutin részévé tenni, mivel a nyelv barázdái ideális helyet biztosítanak a legkülönfélébb baktériumoknak és azok elszaporodásának. Ennek köszönhető többek között a rossz szájszag, de jó pár szájbetegség kialakulásába is szerepet kapnak a nyelven elszaporodó mikroorganizmusok. Nyelvtisztítás hiányában a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktériumok is elszaporodhatnak, de az ínybetegségeknek ás a fogágygyulladásnak is kedvez a baktériumoktól hemzsegő nyelv.

Hogyan végezzük a nyelvtisztítást?

Erre a célra egy hagyományos puhafejű fogkefe is kiválóan megfelel, de léteznek nyelvtisztító gumikaparóval ellátott változataik is. Azonban vannak kimondottan a nyelvtisztításra tervezett eszközök, amiket nyéllel és kicsi, mikroszálas sörtékkel, illetve egy speciális lehúzóval látnak el. A fogkefét vagy a nyelvtisztítót egy határozott mozdulattal a nyelvünk tövétől kezdve húzzuk előre kinyújtott nyelvünkön. Mindezt addig ismételjük, amíg az egész nyelvünk lepedékmentessé nem válik. A lepedéket szájvízzel való öblögetéssel távolítsuk el a szánkból, jobb híján e sima víz is megteszi.

Jó tudni

A vastag fehér lepedékes nyelv, illetve sárgás lepedék a nyelven a gyomor és bélproblémákra is utalhat, illetve a Candida albicans fertőzés jele lehet.

Gondolta volna?

A nyelvtisztítás nem valami modernkori vívmány, már az ókori egyiptomiak és indiaiak alkalmazták.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!