head

Nem kell mindig operálni, hogy gyógyítható legyen vakbélgyulladás

A vakbélgyulladás sebészi kezelése nem mindig indokolt, elég lehet az antibiotikum, állítják finn kutatók
A vakbélgyulladás sebészi kezelése nem mindig indokolt, elég lehet az antibiotikum, állítják finn kutatók
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Emésztés

A vakbélgyulladások jelentős részét teljesen felesleges megoperálni, antibiotikum szedésével is gyógyíthatók, állítják a Turkui Egyetemi Klinika kutatói. Az erről szóló tanulmányt a Journal of the American Medical Association című szaklap aktuális számában tették közzé.

A legtöbb vakbélgyulladás meggyógyul az antibiotikumtól, nem szükséges műtéti beavatkozás egy most publikált finn tanulmány szerint. Ez nemcsak rövidebb betegállománnyal jár, de a műtéti szövődményektől is megkíméli a pácienseket.

„Új korszak kezdődött a vakbélgyulladás gyógyításában”

Évtizedeken át tekintették a vakbélgyulladást vészhelyzetnek, amikor műtettel sürgősen el kell távolítani a beteg vakbelét, mivel attól tartottak, hogy a gyulladt nyúlvány kilyukad, ami a beteg életébe kerülhet

A képalkotó eljárások, elsősorban a CT-felvételek segítségével ma egyszerűbb eldönteni, hogy a vakbél esetleg kilyukadhat-e vagy a beteget antibiotikummal, műtét nélkül biztonsággal lehet-e kezelni. Most azonban kiderült, hogy a vakbélgyulladásos betegek közel kétharmadánál nem kell a kilyukadás veszélyével számolni, náluk elég lehet az antibiotikum-kúra a műtét helyett – írták a Turkui Egyetemi Klinika kutatói.

Paulina Salminen és kutatócsoportja követte eddig a leghosszabb ideig a műtét nélkül, antibiotikummal kezelt felnőtt betegeket. Tanulmányuk alátámasztja három évvel korábbi munkájuk eredményeit, amelyeket egyéves követési idő után kaptak.

A tanulmányt közlő lap szerkesztőségi cikke szerint „új korszak kezdődött a vakbélgyulladás gyógyításában”.

Az antibiotikumos kezelés sikerének aránya közel 64 százalék

A vakbél-eltávolító műtét a leggyakoribb sürgősségi operáció világszerte, az Egyesült Államokban évente nagyjából 300 ezer esetben végzik el. Tanulmányunk azt mutatja, a műtétek jó része elkerülhető lehet – mondta Salminen.

A tanulmányban mintegy 500 felnőtt finn beteget vizsgáltak meg. CT-felvételek segítségével megállapították, hogy nem fenyegeti őket a féregnyúlvány kilyukadása. A csoport felét antibiotikummal kezelték, a többieket műtéttel.

A gyógyszerrel kezelt csoport tagjai közül százon kellett öt éven belül vakbélműtétet végrehajtani – többnyire az antibiotikum-kúrától számított első évben – a vakbélgyulladás visszatérésének gyanúja miatt.

Az eredmények alapján az antibiotikumos kezelés sikerének aránya majdnem 64 százalék volt.

A műtétes betegek közül minden negyediknél léptek fel szövődmények, többek közt fertőzés a vágás környékén, hasi fájdalom és sérv, szemben a gyógyszerrel kezelt páciensekkel, akiknek csak hét százaléka tapasztalt komplikációkat.

A gyógyszerrel kezeltek átlagosan 11 nappal rövidebb ideig voltak betegszabadságon, míg az első évben kezelési költségeik mintegy 60 százalékkal voltak alacsonyabbak a műtétes betegekénél. Az ötéves kezelési költségek elemzését nem tartalmazza a tanulmány.

Az operáción átesett finn betegeknél nem az úgynevezett gomblyukműtétet végezték el, ami kímélőbb, hanem a hagyományos módon hajtották végre a vágást.

Mik a vakbélgyulladás tünetei?

Noha a panaszok más betegségeket is jelezhetnek, a vakbélgyulladás tünetei között az alábbiak a legtöbb esetben felismerhetők:

 

Előrehaladott állapotban a köhögés, tüsszentés vagy intenzívebb mozgás hatására felerősödő sajgó, szúró fájdalom jelentkezik, amely a csípőároknál, valamint a köldöktájon jelentkezik.

Forrás:
MTI
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2703354?resultClick=24

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!