head

Szorulás: tabletták helyett szenna tea

szenna tea szorulás ellen
Báhidszky Suren Báhidszky Suren
Újságíró
Téma: Emésztés

A szorulásról a legtöbben inkább mélyen hallgatnak, mert úgy gondolják, hogy nem illik róla beszélni. Vannak, akik még a patikában is csak félve mondják ki a hashajtó nevét, amikkel azonban nem árt csínján bánni. A különféle tablettákhoz a szervezet gyorsan hozzászokhat, egy idő után pedig már csak ezek segítségével képes üríteni.

Közhely, de igaz, hogy a szorulást leggyakrabban a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a csekély rostbevitel váltja ki, de akár a szorongás és stressz számlájára is írható. A vastagbél összeszűkülésének eredménye is lehet, amit a bélben felhalmozódott salakanyagok jelenléte okoz. Természetesen mindenki szabadulna a szorulástól, a sokszor kártékony hashajtó tabletták helyett azonban érdemes természetes megoldásokhoz folyamodni és kipróbálni például a szennateát.

Miért éppen a szenna?

A szenna (Senna alexandrina) legfontosabb hatóanyagai a jelentős mennyiségben, legfőképpen a leveleiben, valamint kisebb mennyiségben a termésében megtalálható antrakinon származékok, amelyek segíthetnek szorulás esetén, hiszen erős hashajtó hatással rendelkeznek. A szenna szorulás elleni képességét fokozza, hogy az antrakinon származékok közvetlenül élénkítik a vastagbél idegtörzseit, így segítve elő a bélmozgást, és a széklet távozását. Emellett a szenna alkalmazása hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, támogatja a béltisztítást, hatásos a paraziták ellen, miután a felgyorsult bélmozgással a paraziták és petéik is eltávoznak az emésztőrendszerből.

Felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat

A szenna azonban nem csak szorulás ellen hatékony, azáltal, hogy felpuhítja a székletet, segít megelőzni az aranyér és a végbélrepedés kialakulását. Mivel felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat, és a megemésztett táplálék gyorsabban halad keresztül a bélcsatornán, így alkalmazásával csökken a vérbe kerülő kalória mennyisége. A szenna így akadályozza meg a hízást, emiatt a fogyókúrák kiegészítő praktikája is lehet.

Tanácsok a teakészítéshez:

1 teáskanálnyi szárított szennalevélre öntsünk 2,5 deciliter hideg vizet, majd egy napon keresztül áztassuk. Ha azonnal szeretnénk fogyasztani, akkor 2 teáskanál apróra vágott szárított levélre öntsünk 2,5 deciliter forró vizet, hagyjuk állni 5 percig. A forrázás, vagy áztatást követően szűrjük le, és máris fogyaszthatjuk.
Szorulás ellen a szenna teát este, elalvás előtt ajánlatos meginni, hiszen hashajtó hatásának kifejtéséhez nagyjából egy éjszaka szükséges. A szennateát azonban béltisztítóként csak terápiás jelleg szabad használni, 12 éves kor alatt, várandósság és szoptatás idején fogyasztása nem ajánlott.

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16205914
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8465555

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!