head

Gyerekkori székrekedés: Okok és kezelés

Székredés gyerekeknél: Hogyan kezelhető?
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Emésztés

A felnőtteknél gyakori székrekedés a gyerekeket is érintheti, akár már csecsemő korban, de jellemzően 1 éves koruk után. Mindig figyeljük gyerekünk székelési szokásait, hogy még időben közbe léphessünk, és kezelhessük a szorulást!

Ha azt tapasztalja, hogy gyermeke 3 napja nem volt vécén, vagy a széklete kemény, és erőlködve tud csak távozni szervezetéből, valamint a hasa puffadt , akkor jó eséllyel a probléma forrása a gyerekkori székrekedés.

A székrekedés lehetséges kiváltó okai gyerekeknél

Ugyanúgy, ahogy a felnőtteknél, a gyerekeknél is sokféle oka lehet a székrekedésnek, de bizonyos életszakaszokban szinte menetredszerűen bekövetkezhet.

Szorulás jelentkezhet a hozzátáplálás időszakában, amikor a baba folyékonyról szilárd táplálékra vált, ugyanis a gyomornak időre van szüksége, amíg alkalmazkodik a megváltozott élethelyzethez, azonban fontos tudnunk, hogy ez a folyamat átmeneti.

Másik jellemző periódus, amikor a székrekedés gyakori jelenség a gyerekeknél, a pelenka elhagyása utáni időszak, valamint az óvodai beszoktatás. Ilyenkor a székrekedés pszichikális kiváltója a bizonytalanság, az óvodában pedig a szégyen érzete a kicsiben. Ebben a korban legyünk különös figyelemmel arra, hogy a bilire szoktatáshoz ne kapcsolódjanak rossz élmények, az óvodában pedig ha kell, beszéljünk a nevelőkkel, hogy minél kevesebb stressz érje a kicsit, és zökkenőmentes legyen az átmenet.

Székrekedést okozhanak még a hormonális változások, a pajzsmirigy alulműködése, és különböző, lázzal járó betegségek is, ugyanis a szervezet ilyenkor a verejtékezés miatt több vizet veszít, a széklet pedig szárazabb, keményebb lehet, ami ritkább székelést eredményezhet.

A gyerekkori székrekedés kezelése

A székrekedés megszűntetését először igyekezzünk természetes módon kezelni, és gyógyszert csak utolsó lehetőségként, orvosi egyeztetés után adjunk gyerekünknek. Ritkábban, de 1 éves kor előtt, és főként tápszeres babáknál is előfordulhat székrekedés. Megoldás lehet, ha prebiotikum tartalmú tápszerre váltunk, ugyanis ezek megkönnyíthetik a székletürítést. A végbélnyílás enyhe masszírozása is eredményre vezethet, azonban kizárólag akkor alkalmazzuk, ha már legalább 3 napja nem volt székletürítés, hogy babánk ne szokjon hozzá a külső segítséghez.

Ha gyerekünk már bilizik, vagy a WC-t használja, akkor a székrekedést könnyebben megelőzhetjük, ha figyelünk az étkezések utáni rendszeres ürítésre. A gyerek számára legyen kényelmes a WC, ha kell, tegyünk az ülőkére gyerekek számára kifejlesztett szűkítőt, a lábuk alá kis fellépőt, hogy növeljük a biztonságérzetét. Soha ne sürgessük a kicsit, fontos, hogy a WC használathoz ne kapcsoljon szorongást!

Kisgyerekeknél kiemelt figyelmet fordítsunk az egészséges táplálkozásra: rostban gazdag, friss, idényzöldség, gyümölcs mindig kerüljön a tányérra, a mesterséges adalékanyagokat, káros színezékeket és ízfokozókat tartalmazó félkész, mélyhűtött és konzerv ételeket pedig mellőzzük! A töménytelen mennyiségű kakaó, a cukros reggelizőpelyhek, a csokoládé és az édességek szintén okozhatnak székrekedést, helyettük adjunk sárgabarackot, körtét és almát a gyerekeknek, ugyanis ezek a gyümölcsök jó szolgálatot tehetnek szorulás esetén. Figyeljünk a folyadékpótlásra, ami főként tiszta vizet jelentsen, és frissen préselt, facsart zöldség és gyümölcsleveket. Egy 10 kg-os gyerek számára körülbelül 1 liter a napi ajánlott folyadákbevitel.

Nemcsak gyerekeknél, hanem felnőtteknél is hatékony természetes szorulás elleni megoldás lehet pár szem aszalt szilva vagy az étkezési korpa, de a Universitá di Palermo, Divisione di Gastroenterologia Pediatrica kutatásai alapján a szamártej is megoldást nyújthat.

Forrás:

http://www.webmd.com/first-aid/treating-constipation-in-children

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!