head

Székrekedése van? ǀ Egyen ellene körtét

körte
Báhidszky Suren Báhidszky Suren
Újságíró
Téma: Emésztés

A székrekedést főként a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az elégtelen rostbevitel váltja ki, de a stressz ugyancsak okolható érte. Mielőtt azonban a bélflórát károsító hashajtókhoz nyúlunk, érdemes kipróbálni a körtét székrekedés ellen.

Székrekedés ellen körte?  

A lédús és zamatos, antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag körte közkedvelt gyümölcs, de azt kevesen tudják, hogy a körtében rejlő lévő pektin nem csak a lekvárok és zselatinkészítmények sűrítőanyagaként használható, de bevethető székrekedés ellen. Megemészthetetlen szénhidrátként a körte pektinje ugyanis fontos szerepet tölt be az emésztési folyamatokban és a zsírok felszívódásában, zselésítő tulajdonságának hála, alkalmazható emésztési zavarok, különösképpen a székrekedés ellen, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, így a táplálék gyorsabban áthalad a bélrendszeren. A pektin emellett táplálékul szolgál a vastagbélben található probiotikus baktériumok számára, támogatva ezzel a bélflóra egyensúlyának fennmaradását.

Nem csak székrekedésre jó

A körte pektinje azonban nem csak székrekedés esetén segíthet, hanem a cukorbetegség elleni küzdelemben is. Mivel a pektin képes magához láncolni a cukor molekuláit, lassítja a felszívódását és nem emeli meg vércukorszintet. A vérnyomás szabályzására is használják, ízületi bántalmak ellen, hólyaghurut gyógyítására, vesebántalmakra ugyancsak javasolt a fogyasztása. Kiváló koleszterincsökkentő, jól használható a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a vastagbélrák megelőzésére. A fogyókúrázok és diétázók is számára szintén felettébb hasznos, hiszen a tápértéke nulla, mégis jól eltelít.  A körte pektinje a székrekedés leküzdése mellett baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, így belekeverik az antibakteriális krémekbe.

Forrás:

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-500-pectin.aspx?activeingredientid=500&activeingredientname=pectin

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!