head

Nem érzi jól magát? A májtisztítás segíthet

Mikor jött el a májtisztítás ideje?
Mikor jött el a májtisztítás ideje?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Emésztés

Ok nélküli levertség, fáradékonyság, krónikus emésztési problémák: amikor ezeket a panaszokat tapasztaljuk, általában először nem a májunkra gondolunk. Pedig könnyen lehet, hogy a májtisztítás megoldást jelentene a gondjainkra.

Mielőtt rátérnénk a májtisztítás fontosságára, illetve arra, hogy ezt mikor, és hogyan tehetjük meg, foglaljuk össze röviden ennek a szervnek a feladatait. Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a máj egészsége létfontosságú szervezetünk megfelelő működése szempontjából. Ha valamilyen diszfunkció lép fel, például betegség, túlzott alkoholfogyasztás, drogozás vagy sérülés miatt, ennek káros következményei nagyon gyorsan jelentkeznek.
Ilyenkor ugyanis a mérgek a véráramon keresztül ellepik az egész testünket, felhalmozósnak más létfontosságú szervekben, és olyan kémiai reakciókat idéznek elő, amiknek súlyos, végső esetben akár halálos következményei lehetnek. Szerencsére nagyon ritka, hogy ez egyik napról a másikra történik meg (ez csak akkor lehetséges, ha a máj hirtelen leáll), így van idő a szükséges ellenlépések megtételére, a kezelés elkezdésére. Sokkal jobban járunk azonban, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt: erre szolgál a májtisztítás, amit legtöbbször akkor is sikerrel alkalmazhatunk, amikor már megjelentek a kellemetlen panaszok.

Ezek a legfontosabb funkciói

A máj a második legnagyobb szervünk, ami számos élettani folyamatban vesz részt. A legfontosabbak a következők:

 • Ártalmatlanítja a testünkbe jutó toxinok (mikroorganizmusok, idegen anyagok) jelentős részét, megtisztítja a vért.
 • A szervezet anyagcsereközpontja, fehérjéket, zsírokat, szénhidrátot állít elő, tovább hasznosítja a bélből felszívódó tápanyagokat.
 • Koleszterin termelésével, részt vesz az emésztéshez elengedhetetlen epetermelésben.
 • Keményítőraktár, amiből szükség esetén energia állítható elő.
 • Szabályozza a véralvadást.

 

Miért kell méregteleníteni a méregtelenítő szervet?

Ez a kérdés – jogosan – mindig felmerül, amikor a májtisztítás szóba kerül. Valóban, miért kellene megtisztítani? Nos, az vitathatatlan, hogy máj a méregtelenítés királya, folyamatosan azon dolgozik, hogy kiszűrje a vérből a káros anyagokat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindent kibír, semmi sem árthat neki. Gondoljunk csak a kábítószerekre vagy az alkoholra, mint leggyakoribb májkárosító anyagokra. Tudjuk, hogy ártanak, mégis sokan rongálják ezekkel magukat. És, persze vannak más anyagok is, amikkel a máj nem bír, ahogyan azt sem szabad elfelejteni, hogy ha állandóan mérgekkel bombázzuk, egy idő után már képtelen lesz maradéktalanul ellátni a feladatát. Hogy, mik ezek a mérgek? Például ide tartoznak az ételekben (főképpen a félkész- és kész élelmiszerekben) megtalálható káros adalékanyagok, vagy akár egyes gyógyszerek hatóanyagai. Bizony, ezek is felszaporodhatnak a testünkben, ahogyan a zsíros ételek sem nevezhetők éppen a máj barátainak. A fokozott terhelés hatására a májban gyulladás alakulhat ki, ami még akkor is problémát jelent, ha ez a szervünk maga a megújulás: képes akár a kétharmadát újraépíteni. Ezt viszont, már végképp ne várjuk meg: sokkal jobban járunk, ha a májtisztítás segítségével időről, időre tehermentesítjük szervezetünk méregtelenítő központját.

Mikor ajánlott a májtisztítás?

Ha biztosra akarunk menni, évente egyszer, egészségtelen életmód mellett akár kétszer prevenciós jelleggel is érdemes elvégezni a májtisztítást. Ennek szükségességére, az alábbi tünetek figyelmeztethetnek:

 • ok nélküli fáradékonyság,
 • gyengeség,
 • alvászavarok,
 • indokolatlan súlygyarapodás,
 • magas LDL koleszterinszint
 • krónikus puffadás,
 • gyakori vagy krónikus székrekedés
 • ízületi fájdalmak,
 • nőknél menstruációs zavarok.

Természetes megoldások

Bármilyen módszert választunk a májtisztításra, a lényeg az, hogy csökkentsük a májra nehezedő terhelés. Ennek fontos része az életmódváltás:

 • Alkoholfogyasztás minimálisra csökkentése.
 • Kész- és félkész, valamint a füstölt, megégett ételek kerülése.
 • Zsíros ételek kerülése (különösen a telített zsírokra kell figyelni).
 • Fehér liszt és fehér cukor fogyasztásának csökkentése.
 • Napi 30 perc mozgás.
 • Túlsúly csökkentése.
 • Koleszterinszint mérséklése.
 • Kevesebb só fogyasztása.

Együnk viszont minél több rostot, friss zöldségeket és gyümölcsöket. Különösen ajánlottak a sárga és piros termések, illetve növények. Az élőflórás joghurtok, a kovászos uborka, mértékkel a savanyú káposzta a bélflóra erősítésével járul hozzá a máj tehermentesítéséhez, ezáltal a májtisztítás sikeréhez. Jó választás az olívaolaj, a párolt cikória és a citromlé.

Májtisztító gyógynövények

Léteznek kifejezetten olyan növények, amiket önmagukban is használhatunk májtisztításra.

Édesgyökér: óvja az emésztőrendszer és a máj egészségét, segíti a máj regenerálódását, hatékony méregtelenítés. A májgyulladás kiegészítő kezelésében is jó szolgálatot tehet.

Görögszéna: erős antioxidáns, már az ókorban felismerték májvédő tulajdonságát. Teaként fogyasztva hozzájárul a májbetegségek megelőzéséhez és kezeléséhez, felgyorsítja a máj sérült szöveteinek gyógyulását.

Lósóska: hatékony vér- és májtisztítóként tartják nyilván, fokozza az epetermelést, ami javítja a máj működését, ezáltal a mérgek gyorsabban távoznak a szervezetből.

Gyors és biztos megoldás

Az életmódváltással és a gyógynövények alkalmazásával máris sokat tettünk a májtisztítás érdekében. Hatásukat azonban fokozhatjuk a minőségi, májtisztító étrend-kiegészítők szedésével. A hangsúly a minőségen van, amikor kiválasztjuk a terméket, győződjünk meg annak valódi értékeiről. Ezt a legegyszerűbben a szakmai fórumok és a használók véleményeinek olvasásával tehetjük meg.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!