head

Így legyen boldogabb: 5 endorfintermelő tipp

Fokozza az endorfintermelést és legyen boldogabb!
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Egészség

A boldogság szubjektív, az eléréséhez mindenki életében más szükséges. Az viszont tény, hogy bizonyos ételekkel, egészséges étkezéssel és életmódunkkal elősegíthetjük az endorfin termelődését, vagyis helyes életmóddal sokat tehetünk a boldogságunkért.

Ha harmóniában állunk önmagunkkal, amihez testi, szellemi és lelki tényezők is hozzájárulnak, könnyebben mondjuk boldognak magunkat. Ami a fiziológiai részét illeti, a boldogságérzet a boldogsághormon, azaz az endorfin felszabadulása miatt alakul ki, ami nemcsak a fizikai, de a lelki fájdalmaink enyhítésében is segít.

Az endorfin oldja a stresszt, amit nagyon könnyen letesztelhetünk saját magunkon is: még egy feszült nap elé is könnyedebben állunk, jobban vesszük az akadályokat, ha jó hírt kaptunk, ha szerelmesek vagyunk, vagy bármi olyan történt, amitől boldognak érezzük magunkat. Az endorfin segít a félelem leküzdésében is, ezért van az, hogy a magukat boldognak valló emberek több újdonságot próbálnak ki, és nyitottabbak a világra.

Növelje az endorfintermelést!

A boldogságunkat, vagyis az endorfintermelést mi is szabályozhatjuk, többek között egészséges, méreganyagoktól mentes étkezéssel, és az endorfintermelődést elősegítő ételekkel.

Egye magát boldogra!

Ha a boldogsághormonra gondolunk, akkor a legtöbben a csokoládé után nyúlnak, de helyette a kakaó, a chilipaprika, a vanília, a szerecsendió is ugyanazt a folyamatot indítják el szervezetünkben, vagyis serkentik az endorfin termelődését. A natúr joghurt, az édes narancs  és a banán is jót tesznek kedélyállapotunknak, ráadásul a plusz kilóktól sem kell tartanunk.

Nevessen sokat!

Pszichológusok megállapították, hogy a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor. Tehát, ha életünket humorral fűszerezzük, jókedvű emberek társaságában vagyunk, vagy éppen mi szórakoztatjuk a barátainkat, családunkat, sokat teszünk az endorfin termelődésért.

Álljon fel a fotelből!

A hosszabb ideig végzett aerob mozgás, mint amilyen a futás, úszás, biciklizés is elősegítheti a jobb kedélyállapotot. A mozgás mellett a masszázs, és a váltott zuhany gyakori beiktatásával könnyebben küzdhetünk meg a depresszív hangulattal, jobban alszunk, így a koncentrációs képességünk is nő.

Tekerje fel a hangerőt!

A zenehallgatás is hozzájárul a boldogsághormon termelődéséhez: elég csak arra gondolnunk, hogy mennyire feldobódunk, ha meghalljuk kedvenc zenénket, vagy egy régi kedves dallamot hallunk felcsendülni a rádióban.

Legyen hálás!

Nemcsak fizikai, hanem mentális úton is serkenthetjük az endorfintermelődést. Minél több dologgal kapcsolatban érzünk hálát, minél több dologban keressük és látjuk meg a pozitívumot, és minél több dolgot végzünk lelkesedéssel, annál nagyobb az esélye annak, hogy boldognak érezzük magunkat.

Végezetül leszögezhetjük, hogy ha az endorfin termelődést a csúcsra járatjuk, kisebb eséllyel betegszünk meg, vagyis erősítjük az immunrendszert, és a szívbetegségek kialakulásának esélyét is csökkenthetjük.

 

Forrás:

https://www.webmd.com/depression/guide/exercise-depression#1

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!