head

Lisztérzékenység tünetei: mit tegyünk ellene?

Lisztérzékenység: mit tehetünk ellene?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Emésztés

A glutén egy gabonákban megtalálható fehérje, melynek egyik összetevője, a gliadin, okozza a vékonybél sorvadásával, és számos kellemetlen tünettel járó lisztérzékenységet (cöliákia, gluténérzékenység). Mivel a lisztérzékenység súlyos felszívódási zavarokat válthat ki, a betegeknek szigorú, gluténmentes diétát kell tartania.

A lisztérzékenység számos kellemetlen panasszal jár együtt, ezek közül a leggyakoribb a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása miatt kialakuló erős hasfájás, a puffadás és hasmenés. Ennek oka, hogy a glutén, pontosabban a glutén egyik összetevője, a gliadin hatására, az erre érzékenyeknél, kóros immunválasz jelentkezik, az autoimmun folyamat pedig károsítja a vékonybél bolyhait és nyálkahártyáját, ami hosszú távon súlyos felszívódási zavarokhoz vezethet. Ezért kell minél előbb megszüntetni az irritációt, azaz tartózkodni a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztásától.

Mi a teendő lisztérzékenység esetén?

Mivel a tudomány mai állása szerint a lisztérzékenység gyógyítására nincs elfogadott módszer, a legfontosabb teendő a tünetek megszüntetése, ami a gluténmentes diétával érhető el. Ez korántsem annyira egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik, hiszen arra is figyelni kell, hogy a feldolgozott ételek is tartalmazhatnak glutént. Mielőtt azonban végleg lemondanánk ezekről az ételekről, bizonyosodjunk meg a lisztérzékenység tényéről, amihez elegendő egy egyszerű vizsgálatot elvégezni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a betegségre utaló tüneteket más egészségügyi zavarok, például irritábilis bél szindróma, vastagbélgyulladás vagy a sérült bélflóra okozzák. 

A legfontosabb gluténtartalmú élelmiszerek:

  • Árpa
  • Búza
  • Kamut-búza
  • Korpa
  • Maláta
  • Rozs
  • Tönkölybúza

Jó eséllyel glutént tartalmaznak – ezt fel kell tüntetni a csomagoláson – a sütemények, pékáruk, panírozott húsok, valamint a húskészítmények, aszalt gyümölcsök, üdítők, instant porok, ketchup, mustár és egyes alkoholos italok, valamint ízesített tejtermékek. Általánosságban elmondható, hogy súlyosbíthatják a lisztérzékenység tüneteit az adalékanyagokkal készült élelmiszerek (elsősorban a sűrítőanyagok, a sütőpor és a savanyúságot szabályozó anyagokról van szó), amlyek szintén tartalmazhatnak glutént. Figyeljünk arra is, hogy a zab ugyan gluténmentes, azonban a betakarítás és feldolgozás közben könnyen összekeveredhet glutént tartalmazó gabonákkal. Ezért lisztérzékenység esetén, inkább kerüljük a fogyasztását. 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!