head

Rostok: ezért ne hagyja ki étrendjéből

rost
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Emésztés

A rostok szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen a rosthiányos táplálkozás sokfajta betegség kialakulásáért felelős, elsősorban a bélrendszeri megbetegedésekért, de az elhízás, a cukorbetegség és egyes gyomorpanaszok is rostszegény étkezés számlájára írhatók.

Kicsi, de hatékony

A táplálékban található vízben oldódó vagy oldhatatlan rostok számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek, elsődleges feladatuk az, hogy nagy térfogatú anyagot szolgáltassanak a bélizmok működésének serkentésére, ezáltal elősegítik azt, hogy a feldolgozott étel a beleken gyorsabban, ezek leterhelése nélkül jusson át. És miért szolgáltat terjedelmes anyagot? Ez az effektus a rostnak vízmegkötő tulajdonságot ad, és ezzel megnöveli a bélben található anyag térfogatát. Ha a táplálék elegendő mennyiségű rostot tartalmaz, jóllakottság érzését kelti, ezzel megakadályozza a túlsúly kialakulását, megelőzi a székrekedést, valamint csökkenti a visszerek és aranyér kialakulásának valószínűségét. A táplálékban levő rostok fogyasztása korlátozza az evés utáni vércukorszint növekedését, ami nagyon fontos főleg a cukorbetegek számára.

Kitakarítják az emésztőrendszert

A nem oldódó rostok, mialatt áthaladnak a beleken egyidejűleg „kefeként” is működnek, elvisznek magukkal mindent, ami egészségtelen bélflóra kialakulásához vezethet. Az elegendő mennyiségű rostot tartalmazó étel fogyasztása csökkentheti a hasnyálmirigy erőlködését, ráadásul azoknál az embereknél, akik elegendő rostanyagot fogyasztanak, a bélrák ritkán alakul ki. A rost ehhez azzal járul hozzá, hogy felhígítja a rákkeltő anyagokat, és gyorsítja ezek áthaladását a bélrendszeren. Azzal, hogy ösztönzi a táplálék áthaladását a bélben, csökkenti a mérgező anyagok keletkezését, kiválasztódnak az epesavak és a koleszterin.

Amennyiben étrendünk nem tartalmaz megfelelő mennyiséget a rostokból, különböző kellemetlen tünetek, illetve akár súlyos betegségek is kialakulhatnak. Ezek közül a leggyakoribb a székrekedés, a krónikus emésztési zavarok, az aranyér, a divertikulózis, a vastagbéldaganatok, az elhízás, a diabétesz, végül, de nem utolsó sorban a szívbetegségek.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!