head

A kolorektális rák már 20-30 éves kortól szedi az áldozatait. Most már tudjuk, miért.

A 20-as és 30-as években járóknál egyre gyakrabban diagnosztizálják a kolorektális rákot
A 20-as és 30-as években járóknál egyre gyakrabban diagnosztizálják a kolorektális rákot
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Emésztés

Ez a rejtélyes dolog, zavarba ejtette a rákkutató epidemiológusokat is: Miért betegednek meg egyre fiatalabbak kolorektális rákban?

2017-ben, az American Cancer Society kutatói kimutatták, hogy végbélrákos megbetegedések száma meredeken emelkedik a fiatalabb generációk körében. A 20-as és 30-as korosztályban előforduló vastagbélrák aránya 1-2 százalékkal növekedett az 1990-es évek közepétől 2013-ig. A végbélrák aránya még drasztikusabban nőtt - évente 3 százalékkal emelkedett ugyanabban a korcsoportban.

Összességében az 1990-ben születettek körében megduplázódott a vastagbélrák kialakulásának kockázata, míg a végbélrák kialakulásának kockázatának négyszerese lett az 1950 körül születettekéhez képest. Válaszolva a negatív trendekre, 50-ről 45éves korra csökkentették az első rákszűrést.

„A probléma tovább romlott” - mondta Thomas Weber, New York-i Northwell Health onkológiai sebészet igazgatója, aki évente csúcstalálkozót szervez a kutatók számára, hogy megpróbálják megoldani a rejtélyt.

Az elhízás és a vastagbélrák közötti kapcsolat

A kolorektális rák az Egyesült Államokban diagnosztizált harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés, 4-5 százalékkal gyakoribb a férfiak, mint nők körében. Míg korábban a középkorúak betegsége volt, az egyre fiatalabb életkorba való eltolódás aggasztja a kutatókat. A 20-as és 30-as években járóknál egyre gyakrabban diagnosztizálják a betegséget.

A betegség fő oka, hogy az elhízás a korai megjelenés előtti vastagbélrák potenciális vezetőjeként értelmezhető, mert a szervezetben gyulladással jár.

A gyulladás kétféle módon történhet. Hasznos a gyulladás, mint a szervezet immunválasza idegen testek vagy anyagok ellen. Ilyenkor a bőr kivörösödik és felmelegszik a baktériumok leküzdésére.

Vannak káros vagy krónikus gyulladások is:  amikor a szervezet gyulladásokra adott reakciója csúcsra jár, ez egy idő után már komolyan akadályozza a vírusok és betegségek legyőzését. Ezt teszi mérhetővé a C-reaktív protein (CRP), ami gyulladás esetén termelődik a májsejtekben.

Az új JAMA tanulmány 85 000, 25 és 42 év közötti nőt vizsgált, akiket 1989 és 2011 között figyeltek meg a  Nurses 'Health Study II. részeként . A kutatók a korai megjelenésű kolorektális rákokat a testtömegindex (BMI) összefüggésében vizsgálva megállapították, hogy erős a kapcsolat az elhízás és a kolorektális rák 50 éves kor előtti megjelenése között.

Az elhízás növeli a kolorektális rák kockázatát

A vizsgálat során, 114 nőnél, akiknél a vastagbélrákot kialakult, magasabb volt BMI-jük. A kockázataik is azzal arányosan növekedtek, minél magasabb a testtömegük. Így az elhízottak (30-as BMI) körében csaknem megduplázhat a korai megjelenésű kolorektalis rák kockázata, mint a normál BMI-tartományban (18,5-22,9) lévőké. Más szavakkal, úgy tűnt, hogy az elhízás aránya megemeli a vastagbélrák kockázatát.

Miért nehéz megoldani ezt a rejtélyt?

Amikor az elhízás és a rák összefüggését hangsúlyozzuk, nem lehet ebből kihagyni az étrend kérdését. A tudósok ezzel kapcsolatban arra jutottak, hogy a nyugati stílusú, a gyulladásoknak kedvező táplálkozásnak jelentős szerepe lehet a betegség kialakulásában. Különösen a húskészítmények, vörös húsok, cukrozott italok és finomított élelmiszerek azok, amik növelhetik a rák kockázatát.
Sőt, a tanulmány csak az esetek egy részének tekinthető. 

„A vizsgáltak között 114 esetben voltak 50 év alattiak, és az Egyesült Államokban 50 év alattiak vastagbélrákos megbetegedései évente 16 000-nél jelentkeznek" - mondta Weber.

Tehát míg az elhízás szerepet játszhat ebben a riasztó trendben, valószínűleg nem jelent tökéletes magyarázatot. Weber maga is hozzátette: „Sok orvos megdöbben, hogy a kolorektális rákban szenvedő betegeik közül mennyien élnek aktív életet. Ez a tény arra figyelmeztet bennünket, hogy az esetek jelentős részében az örökletességnek nincsen szerepe".

Forrás:
https://www.vox.com/science-and-health/2018/10/11/17960514/cancer-colon-rectal-causes-younger-people

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!