head

Gyomorsav túltengés: segíthet az étrendváltás

Gyomorsav túltengés: segíthet az étrendváltás
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Emésztés

A sokakat kínzó gyomorsavtúltengést elsősorban a nem megfelelő táplálkozás váltja ki. Éppen ezért, a megszüntetésében az étrendváltás kap főszerepet, ehhez ráadásul elegendő néhány egyszerű szabályt betartanunk.

A gyomorsav túltengés kialakulása összefüggésbe hozható gyomorhuruttal, a gyomorfekéllyel és a nyombélfekéllyel – utóbbira akkor gyanakodhatunk, ha a gyomorsav inkább éjjel okoz panaszokat – általában azonban a helytelen táplálkozás következménye. Különösen veszélyesek a zsíros, nehéz és erősen fűszeres ételek, valamint a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás. Ezen kívül, a gyomorsav túltengést egyes gyógyszerek, például az aszpirin gyakori szedése, és az egyszerű túlevés is kiválthatja.

Intő jelek

A túlzott gyomorsavtermelés miatt gyomorégés, hasfájás, hidegrázás és fokozott gázképződés alakul ki, amikor a reflux eredményeképpen, a sav bekerül a nyelőcsőbe, a maró érzés mellett gyakran hányinger is kínozza a beteget. A folyamatos panaszok a kedélyállapotot is befolyásolják, a gyomorsav túltermelés együtt jár a rossz közérzettel és a fáradékonységgal.

Segíthet az egészséges étkezés

Együnk naponta többször, de kisebb adagokat, hagyjunk elegendő időt az étkezésekre: ha kapkodva eszünk és a falatokat nem rágjuk meg alaposan, biztosak lehetünk abban, hogy fokozódni fog a gyomorsavtermelésünk. Részesítsük előnyben a kétszersülteket, a teljes kiőrlésű gabonákból készült pékárúkat, a rizst, a főtt tojást, a gyümölcsöket, a párolt zöldségeket, a sovány tejet, az erjesztetlen tejtermékeket, a halat és a grillezett fehér húsokat. Kifejezetten jót tesz az Aloe vera, a friss citromlé, a ginszeng, a kömény és a gyermekláncfű, utóbbiakból teát is főzhetünk.

Amit semmiképpen ne együnk

Elkerülhetjük, illetve enyhíthetjük a gyomorsav túltengést azzal, ha száműzzük étrendünkből a zsíros ételeket, az erős fűszerezést, a nehéz önteteket, valamint csökkentjük a hüvelyesek és az édességek – beleértve a csokoládé – fogyasztását. 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!