head

Csicseriborsó, Mezopotámia ősi kincse

Csicseriborsó: hogyan támogatja az egészségünket?
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Emésztés

A Közel-Keletről származó csicseriborsó számos konyha kedvelt zöldsége. Már az ókori Mezopotámiában és Egyiptomban is előszeretettel fogyasztották, de nemcsak az íze, hanem egészségünkre gyakorolt hatása miatt is érdemes közelebbről megismernünk ezt a zöldséget!

A csicseriborsó az olaszok, a görögök, az indiaiak, az arabok, a spanyolok és a portugálok egyik legkedveltebb konyhai alapanyaga, de egészségóvó tulajdonságai miatt is érdekes és értékes zöldség. Lássuk, milyen hatással van szervezetünkre a csicseriborsó!

Vitaminforrás

A csicseriborsó nemcsak finom, de vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, így tökéletes energiaforrás. Bővelkedik A-, B-,C-K-vitaminban, cinkben, káliumban, kalciumban, és magnéziumban, de mangán-, szelén-, valamint vastartalékainkat is feltölthetjük vele.

Egészséges

Mivel a csicseriborsó nátriumban szegény, de rostban gazdag, ezért a magas vérnyomással küzdők is bátran fogyaszthatják. A túlzott nátriumbevitel árthat a szívünknek és érrendszerünknek, így igyekezzünk a sózást nem túlzásba vinni, és a són kívül más fűszereket is megismerni!

Méregtelenítő

A szelénben gazdag csicseriborsó tökéletes méregtelenítő. Erőteljes tisztító hatásának köszönhetően kiváló májvédő, és hatékonyan szabadíthatja meg szervezetünket a rákkeltő anyagoktól. Egy méregtelenítő kúra során is bátran gazdagítsuk étrendünket csicseriborsóval!

Csonterősítő

A csicseriborsó magas kalcium-, foszfát- és K-vitamin-tartalma hozzájárul a megfelelő a csontsűrűség fenntartásához, kialakításához. Az erős csontok érdekében érdemes a csicseriborsóval barátságot kötnünk, és idősebb családtagjainkat, valamint gyerekeinket is megismertetni ezzel a zöldséggel.

Anyagcsere javító

Ha szorulással, székrekedéssel küzd, akkor megoldást kínálhat a csicseriborsó! Magas rosttartalma miatt, a salakanyagokat távozásra ösztökéli, így nemcsak emésztésünknek tehet jót, de a lapos has elérésében is a segítségünkre lehet.

Cukorbetegeknek

A szervezet egészséges működéséhet a rostok nélkülözhetetlenek. A rostbevitel a cukoranyagcserére is hatással van, ezért a cukorbetegek számára előnyös lehet, ha étrendjükbe a csicseriborsónak is helyet adnak.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!