head

5 tipp, hogy miért egyen káposztát!

5 tipp, hogy miért egyen káposztát!
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Emésztés

1. Segíti az emésztést

Ha a szorulást nem csak hírből ismerjük, akkor építsük be az étrendünkbe a káposztát! Fogyasszuk rendszeresen és igen hamar jelentkezik emésztést serkentő hatása, így a káposztának köszönhetően bélrendszerünk végre fellélegezhet. Azt azonban érdemes tudni, hogy néhányunknál puffasztó hatása is lehet, viszont számos gyógyhatása miatt ez megbocsájtható.

2. Gyulladásos betegségek gyógyítója

Ha hörghuruttal küzdünk, együnk savanyú káposztát, vagy igyuk meg a levét, ugyanis segít a gyorsabb felépülésben. Ha fogínyünk gyulladt, öblögessünk egy keveset a savanyú káposzta levével, de az enyhe bőrpírt is el tudjuk vele mulasztani, ha borogatjuk. Emellett a káposzta gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, valamint védi a nyálkahártyát.

3. C-vitamin raktár

A káposzta köztudottan rendkívül gazdag C-vitaminban, így az immunerősítő hatása nem kérdéses. A hideg, nyirkos időben különösebb ajánlott a káposzta fogyasztása, hogy ne legyünk az orvosi rendelők állandó vendégei. A C-vitamin mellett tartalmaz B-vitamint és karotint is, valamint foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot és magnéziumot.

4. Hatékony béltisztító és kalóriafaló

Mivel rendkívül magas a rosttartalma és alacsony a kalóriatartalma, segíti az emésztést, így a diétázók körében kifejezetten kedvelt és népszerű a káposzta. Rosttartalma miatt a káposzta egyfajta biológiai seprűként pucolja meg a bélfalakat. Béltisztító, salaktalanító hatása miatt már pár nap után könnyebbnek érezzük magunkat.

5. A bélflóra őre

A savanyú káposztában található tejsav rendkívül jó hatással van a bélflóránkra és bár meglepő, de a káposzta tejsavtartalma magasabb, mint a joghurté. Tehát, ha szeretnénk rendbe tenni a bélflóránkat egy antibiotikum kúra után, akkor együnk káposztát!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!