head

Természetes C-vitamin – Jobb, mint a mesterséges?

Létezik természetes C-vitamin és vegyi úton előállított
Létezik természetes C-vitamin és vegyi úton előállított
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

Természetes C-vitamin? Mesterséges C-vitamin? Lehet, hogy utóbbi létezéséről nem is tudott? Cikkünkben bemutatjuk a kettő közötti különbséget, és azt, hogy melyik a legjobb természetes C-vitamin forrás.

Naponta halljuk, hogy milyen fontos a C-vitamin fogyasztása, azt azonban nem, hogy milyen forrásból jutunk hozzá.  Sokan a patikából szerzik be, ahol szinte kivétel nélkül a szintetikus változatát kínálják. Pedig a természetes C-vitamin sokkal hatékonyabb. Léteznek azonban olyan C-vitamin készítmények, amelyek nagyon közel állnak a természeteshez, mivel a növényekhez hasonlóan, több olyan összetevőt is tartalmaznak – például rutint és citrus bioflavonoidokat – melyek segítik a szervezet számára a sejtszintű hasznosulást.

Szerves és szervetlen C-vitamin

Az iskolában nem tanítják, pedig kétféle C-vitamin létezik: természetes (L-aszkorbinsav), és csúnya szóval élve, gyárilag előállított, mesterséges (D-aszkorbinsav). Noha, mindkettőnek azonos a kémiai összetétele, más a szerkezetük.

A természetben a C-vitamint tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, olyan hasznos összetevőket is tartalmaznak, mint például a polifenolok és a flavonoidok, emellett az egészséges emésztéshez szükséges rostokat. Ezek a vegyületek segítenek a C-vitamin felszívódásában, míg a szintetikus verzióba a gyártók nem keverik bele ezeket, mivel túl drága lenne. Igaz ugyan, hogy a nagyobb márkák sokszor a termékek címkéjén látható acerola és csipkebogyó felirattal csalogatják a vásárlókat, de azt nem tüntetik fel, hogy a termékük ezeket a kivonatokat csak elenyésző mennyiségben tartalmazza. Tulajdonképpen D-aszkorbinsavat veszünk, némi csipkebogyóval vagy acerolával, arról nem beszélve, hogy ezek a termékek kémiai szennyezőanyagokat is tartalmazhatnak.

Ahogy említettük, nem mindegyik készítmény ilyen, de tudni kell helyesen választani.

Természetes C-vitamin források

Nem érdemes a patikába rohanni, hiszen természetes C-vitaminhoz egész évben viszonylag könnyen hozzájuthatunk. A citrom, narancs, grapefruit, kivi és alma, paradicsom, paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, és a karfiol is jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint. A savanyú káposzta, sárgarépa, fokhagyma, cékla, körte, illetve az avokádó és mangó ugyancsak remek C-vitamin források. A szőlőben, a ribizliben és a bogyós gyümölcsökben úgyszintén jelen van.

Létezik C-vitamin mérgezés?

Ellentétben az A-vitaminnal, a C-vitamint nem lehet túladagolni. Mivel vízben oldódik, a felesleges mennyiség a vizeleten keresztül távozik szervezetünkből. Nagyobb mennyiségű fogyasztásának kevés hátulütője lehet: hasmenést okozhat, növelheti a vizeletben lévő húgysav szintjét, ami egyes feltételezések szerint vesekövet okozhat.

Tudta?

Az aszkorbinsavat az élelmiszeriparban tartósítószerként (E 300) is használják, mivel véd az oxidáció ellen.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!