head

Néhány gondolat a sikeres párkapcsolatról. Egyik húzná előre, a másik húzná vissza a párját!

Néhány gondolat a sikeres párkapcsolatról. Egyik húzná előre, a másik húzná vissza a párját!
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Életmód

Gondolatok: miől lesz egy párkapcsolat sikeres

Nagyon lehangoló, amikor a beteg azt mondja, nem tudja meghatározni, mitől sikeres és romantikus egy párkapcsolat. Olyan mondatokkal találkozom, mint a "talán jó kapcsolatok nem léteznek" vagy a "nem volt jó a kapcsolatom a családommal". Gyakran mondogatják az elkeseredett betegek, hogy a romantikus életük már lefelé ívelőben van. Frusztráció és csalódás, kiábrándulás és tehetetlenség. Sok esetben azt tapasztalom, hogy a párok néhány évig, de rosszabb esetben csak néhány hónapig dolgoznak a sikeres párkapcsolat megőrzésén. Az a tapasztalat, hogy miután a mézeshetek véget érnek és folytatódik a "normális élet", egyszerűen megváltozik minden. Az egyik beteg azt mondta, hogy az ő felesége a szülés utáni depresszióból sosem lábalt ki. Mások arról számoltak be, hogy amíg a párkapcsolat kezdetén ott volt a tűz, a láng, az állandó „megfelelési kényszer” a szó pozitív értelmében, az idő múlásával ez teljes mértékben megfordult. Ezek az állítások és beszámolók alapján attól tartok, hogy a hosszú távú romantikus és sikeres párkapcsolat teljességgel kudarcra ítélt vállalkozás. Amikor arról meséltem, hogy a kapcsolatok idővel változhatnak és ez a változás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a párkapcsolat negatív irányba fordul, néhány beteg hitetlenkedve nézett rám. A közös pontok, amelyek erőforrásként tudnak működni a párkapcsolatban, a folytonos odafigyelés,őszinte kommunikáció, ha két ember keményen dolgozik  a kapcsolaton és az önfejlesztésen, a párkapcsolat is sikeres lesz.

  • Kezelje a haragot és kerülje el az érveléseket
  • Egymás meghallgatása:
  • „Sajnálom, bocsánat” – a hibáink elismerése nem gyengeség, sokkal inkább a folyamatos fejlődésünk előnyeit szolgálják. Ha belátjuk hibáinkat, könnyebben tudunk pozitívan változni.

Mit tehetünk, ha idővel eltávolodunk egymástól? Visszahozható az a szorosság, ami a kapcsolat kezdetén ott volt?

El kell fogadni, hogy egy párkapcsolat folyamatosan változik és fejlődik. Soha nem az a cél, hogy visszamenjen a pár a párkapcsolat elejéhez, és megpróbálják újra azt elérni, amit kezdetben éreztek. Sokkal inkább arra kellene törekedni, hogy megtalálják minden párkapcsolati „szakaszban” a közös utat. Törekedjünk beilleszti az adott életszakaszunkba a párunkat. A pároknak meg kell tanulniuk egymást meghallgatni, hogy a párkapcsolat dinamikusan fejlődni tudjon. Ez a munka csak közösen sikerülhet!

Tűz kell!

Azért azt mindenképp tudnunk kell, hogy az a bizonyos izzó tűz nem lesz olyan, mint az elején, de valami áthozható belőle a sikeres párkapcsolat érdekében. Csináljon újra olyan programokat párjával, amelyek a kapcsolat elején jól működtek Önök között. Viszont az idő múlásával egy csomó élethelyzet, életciklus-változás történik a párok életében. Például: házasság, gyermekszületés, költözés, új munkahely, családtag elvesztése, stb. Ezek mind-mind hatnak a párkapcsolatra és elakadást is okozhatnak. Ezeket együtt kell tudni valahogy megoldani! A kisebb-nagyobb krízisek a párkapcsolatok velejárói, ezeket le lehet küzdeni, ha a két fél továbbra is fontos egymásnak! Sok olyan befolyásoló tényező lehet, ami miatt az ember bioritmusa megcsúszik idővel, például este a gyerekkel kell foglalkozni, vagy hirtelen sok a munka. Ilyen esetekben, ha nem figyel oda a két fél tudatosan arra, hogy egymás számára is tegyenek félre elég időt, és odafigyelést, akkor sajnos hosszútávon nem tud jól működni a kapcsolat és párkapcsolati problémák adódhatnak. Az intimitásra és a közös programokra fontos minőségi időt szakítani a sikeres párkapcsolat érdekében, még a napi rutin mellett is!

Richard B. Joelson pszichoterapeuta cikkének fordítása

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!