head

Mesterséges petefészek segíthet nők millióin

A mesterséges petefészek petesejtek ezreit tartalmazza
A mesterséges petefészek petesejtek ezreit tartalmazza
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Mesterséges petefészek fejlesztése felé tettek hatalmas lépést dán tudósok – tette közzé a BBC News. Az eljárás a termékenység megőrzésének hatékonyabb módszereihez vezethet és azokon a nőkön segíthet, akik - többek között kemoterápia miatt - elveszítik a fogamzóképességüket.

A mesterséges petefészket egerekbe ültették, ahol a sejtek életben maradtak és növekedésnek indultak.

Segít megőrizni a termékenységet

A rák ellen használt kemoterápia vagy sugárterápia gyakran károsítja a petefészket és okoz meddőséget. A termékenység megőrzésének egy módja a petefészek szövetének átültetése, vagyis a szerv egészének vagy egy részének eltávolítása és lefagyasztása még a károsodás előtt, hogy később használni lehessen. Akinél azonban rákot diagnosztizálnak, megvan az esélye arra, hogy az eltávolított szövetben is lehetnek rákos sejtek és a transzplantáció után visszatérhet a betegség. A kockázat ugyan elég alacsony, a leukémiás vagy a méhből kiinduló rákban megbetegedett nőknek nem valószínű, hogy javasolnák a transzplantációt. A kockázat megszüntetése érdekében a koppenhágai Rigshospitalet tudósai rákkezelés előtt álló páciensektől vettek tüsző- és petefészek-szövetmintát. Ezután eltávolították a szövetből a rákos sejteket, hogy csak a fehérjékből és kollagénből álló „váz” maradjon hátra, ezen a vázon sikerült a tüszőket érlelniük.

Csak egereken tesztelték

A „mesterséges petefészket” egerekbe ültették, ahol a sejtek életben maradtak és növekedésnek indultak. Stuart Lavery, a londoni Hammersmith kórház meddőségi szakembere szerint az átültetett petefészek petesejtek ezreit tartalmazza, melyek a fogamzást lehetővé teszik, szemben az IVF-fel (in vitro fertilizáció, mesterséges megtermékenyítés), amelynek során egyetlen petesejtet termékenyítenek meg laboratóriumban és ültetik vissza a méhbe.
Gillian Lockwood, az walsalli Midlands Fertility Services orvosigazgatója a peteszövet-átültetés további előnyével kapcsolatban kiemelte, hogy a veszélyes kemo- vagy sugárterápia után a nők ciklusa újra indulhat, így nem lesz szükség hormonpótló kezelésre.

A klinikai teszteket három-négy éven belül megvalósíthatják. Az eljárás más meddőségi kezelésekre is hatással lehet.
Forrás: MTI

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!