head

Ha ezt eszi, nőhet a mellrák kialakulásának veszélye

A mellrák kialakulásának veszélye nagyobb, ha egy nő gyakran fogyaszt feldolgozott húsféléket
A mellrák kialakulásának veszélye nagyobb, ha egy nő gyakran fogyaszt feldolgozott húsféléket
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Életmód

Egyáltalán nem mindegy, mit eszünk. Ez a megállapítás persze nem új keletű, ám egy amerikai kutatás szerint, csekély mértékben ugyan, de növelheti a mellrák kialakulásának veszélyét a nőknél, ha rendszeresen fogyasztanak olyan feldolgozott húsfélét, mint a szalonna és kolbász.

Az amerikai kutatók az International Journal of Cancer folyóiratban publikált tanulmányban 15 korábbi tanulmány adatait analizálták, és arra jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik sok feldolgozott húsfélét esznek, 9 százalékkal emelkedik a mellrák kialakulásának veszélye azokhoz képest, akiknek kevés ilyesmi kerül a tányérjára.

Egymillió nőt vizsgáltak

Szakértők azonban óvatosságra intettek a tanulmány következtetéseivel kapcsolatban, és arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyes nők valóságos kockázata „igen csekély”, az inkább a népességre kivetítve érzékelhető - fűzte hozzá a tanulmányt ismertető BBC News cikke.

Az összességében több mint egymillió nő adatain alapuló tanulmány kapcsolatot talált a feldolgozott húsfélék fogyasztása és a mellrák kialakulása között, azt azonban nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a rákot valóban ezek a húsfélék okozták-e. A tanulmány 15 korábbi kutatást elemzett, de azt különbözőképpen határozták meg, hogy mi számít túlzott fogyasztásnak a feldolgozott húsfélékből.

Egy brit tanulmányban például a napi 9 grammnál több számított soknak - ami heti két-három szelet pirított bacont jelent -, más tanulmányokban ezzel szemben sokkal nagyobb mennyiség számított kockázatosnak.

Az elemzett kutatások a résztvevők elmondása alapján rögzítették, hogy mit ettek, és a későbbi követések során vizsgálták, hogy kiknél alakult ki mellrák. Ezzel ugyanakkor az a probléma, hogy azoknál, akik különböző mennyiségű feldolgozott húsfélét fogyasztottak, más olyan életmódbeli különbségek is előfordulhattak, ami miatt mellrákjuk lett.

A mellrák tünete lehet a mell bőrének és a mellbimbó elváltozása is

A WHO is figyelmeztet

Figyelemreméltó adat, hogy Nagy-Britanniában minden száz nőből 14-nél alakul ki mellrák élete valamelyik szakaszában. A 9 százalékos kockázatnövekedést úgy is le lehet fordítani, hogy ez nagyjából minden száz nőre jutó további plusz egy esetet jelent.  
A kutatók hangsúlyozták, hogy a rákkockázatot a feldolgozott húsfélék okozzák, a vörös húsok fogyasztásánál nem találtak ilyen kapcsolatot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vörös húsokat a „feltehetően rákkeltő” kategóriába sorolta.

Maryam Farvid, a Harvard Orvosi Egyetemének kutatója, a tanulmány vezető szerzője az eredmények tükrében a húsfogyasztás csökkentését javasolta, de nem tanácsolta a húsmentes étrendet.
 Jelenleg az ajánlott mennyiség napi nem több mint 70 grammnyi vörös hús.
 
A feldolgozott húsfélék - a bacon, a kolbász, a hot dog, a szalámi, a sonka, a sózott, szárított, pácolt marhahús - különböző tartósítási eljárásokkal készülnek. Több elmélet is született arról, hogy miért emelhetik a rákkockázatot, az egyik szerint a pácsó (kálium-nitrit) hathat a húsban lévő fehérjére, amitől az rákkeltővé válik.

A mellrák és az állati fehérjék közötti témát dr. T. Colin Campbell, a Kína-tanulmány (The China Study) szerzője is körbejárta. Könyvében egyértelműen utal arra, hogy ezek fogyasztása fokozza a mellrák kockázatát

Forrás:
MTI
https://www.bbc.com/news/health-45720970

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!