head

C-vitamin adagolása helyesen – Mitől függ a napi mennyiség?

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy milyen mennyiségben történjen a C-vitamin adagolása
Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy milyen mennyiségben történjen a C-vitamin adagolása
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Állandó vita tárgyát képezi, hogy mennyi a C-vitamin napi adagja? Mennyi szedjen egy felnőtt, és mennyit egy gyerek? A C-vitamin adagolása többféle tényezőtől függ.

A C-vitamin ideális fogyasztásával nem kell azért aggódnunk, hogy legyűrnek minket a fertőzések.  A C-vitamin, többek között, elősegíti az egészséges hajért, bőrért és körmökért felelős vas, cink, kalcium és magnézium felszívódását. Részt vesz a mellékvese hormonjainak szintézisében, szerepet játszik az energia előállításban, és csökkenti az allergiás reakciók tüneteit. Ezért kell odafigyelnünk a megfelelő C-vitamin bevitelre. De miként történjen a C-vitamin adagolása?

Többféle tényezőt figyelembe kell venni

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy milyen mennyiségben történjen a C-vitamin adagolása. Az, hogy kinek mennyi C-vitamin elegendő, egyaránt függ az életmódtól és az egészségi állapottól.
A betegségek megelőzésnek érdekében, napi 100-200 milligramm C-vitamint javasolnak, a C-vitamin hiány elkerülése pedig felnőttek esetében átlagosan 80, gyerekek esetében, az életkor függvényében, 15-45 milligramm fogyasztásával történhet meg.

Hogy kinek mennyi

Mivel a táplálékkal elfogyasztott C-vitamin mennyiségét nem könnyű megbecsülni, az emberek többsége az őszi, téli hónapokban, különféle táplálékkiegészítők formájában, akár több ezer milligramm C-vitamint is beszed. Való igaz, hogy antioxidáns hatását, emelt dózis, 500-1000 milligramm szedésével fokozhatjuk, azonban ennél nagyon mennyiségben nem szokták javasolni.  

A 93 éves kort megélt Szent-Györgyi Albert, aki a C-vitamin felfedezője, tartotta magát a napi 1000 milligrammhoz, sőt, ennek többszörösét is beszedte, ha valamilyen betegséggel küzdött.

Előfordulhat C-vitamin túladagolás?

A válasz nem. A felesleges mennyiség kiürül a vizelettel a szervezetünkből, ám a megadózisban szedett C-vitamin hasmenést idézhet elő, és vesekőképződés is hajlamosíthat.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!