head

Támadnak a kullancsok | Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

A bőrbe fúródott kullancsot a feji részénél csipesszel megfogva, határozott mozdulattal távolítsuk el
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Életmód

A tavasz beköszöntével, a hőmérséklet emelkedésével kezdetét vette a kullancsok szaporodása. Az apró vérszívók nem csak a kirándulókat, hanem parkokban és kertekben megbújva a városi embert is fenyegetik, ezért nem árt tisztában lennünk az élősködők néhány alaptulajdonságával.

A kullancsok rossz hírüket az általuk okozott betegségeknek köszönhetik. Tévhit, hogy ezeket maga az élősködő okozza a betegségeket, ezeket a bélrendszerében élő baktériumok, vírusok idézik elő, melyek a vérszívás során jutnak be a szervezetbe.

Városokban és parkokban is élnek

A kullancsokról sokan azt gondolják, hogy csak az aljnövényzetben gazdag erdőkben, tisztásokon élnek, pedig a természetes élőhely csökkenésével egyre gyakrabban fordulnak elő városok zöldterületein, parkokban és a családi házas övezetekben. Mivel a kullancsok a fényt, a szárazságot, és a meleget nem kedvelik, rejtőzködnek, a bokrok, fák levelein megkapaszkodva várják a táplálkozási alkalmat. Nem a fákról ugranak a nyakunkba, hanem a fűből, és az alacsony cserjék ágairól kerülnek az arra bóklászó állatok szőrébe vagy az ember ruhájába, hajába. Gyakran található kullancs a kutyában, illetve a kertbe kijáró háziállatokban. A kullancs mérete változó, a petéből kikelt kullancs lárva szabad szemmel szinte láthatatlan, míg egy kifejlett példány 3-4 milliméter. A vérrel jóllakott kullancs akár babszem méretűre is nőhet. Mivel a csípésük fájdalommentes és helyük sem viszket, nem mindig vesszük észre azonnal őket.

Alapvető óvintézkedések

A kullancsok ellen kiránduláskor használjunk kullancsriasztó sprayt vagy kenőcsöt, kerüljük a sűrű bozótot, aljnövényzetet, és viseljünk hosszú nadrágot, melynek szárát gyűrjük be a zokni alá. Tűrjük be a felső ruházatot a nadrág derekába, a hosszú hajat fonjuk be, tűzzük fel, és hordjunk vászonsapkát. Hazatérve vizsgáljuk át a testünket, különös tekintettel a hajlatokra, és a hajas fejbőrre. A kullancs csípést követően a bőr kissé felduzzad, kipirosodik, viszket, tapintása fájdalmat okoz. A bőrbe fúródott kullancsot a feji részénél csipesszel megfogva, határozott mozdulattal távolítsuk el, vagy használjunk kullancskanalat. Ne nyomkodjuk a potrohát, és ne kenjük be az állatot krémmel vagy olajjal, mert ezek hatására bélrendszere tartalmával együtt kórokozókat öklendezhet a bőr alá.  Az eltávolítást követően egy-két napig még apró, piros, esetleg viszkető bőrelváltozás jelezheti a csípés helyét, amennyiben azonban a bőrön körkörösen növekedő folt jelenik meg, forduljunk bőrgyógyászhoz, mert ez a Lyme-kór jele.

Adassuk be a védőoltást

Ha gyakran kirándulunk, a kullancs által terjesztett agyhártya és agyvelőgyulladás kialakulása védőoltással kerülhető el.  A kétéves kortól alkalmazható, három oltásból álló sorozat beadása után háromévente van szükség egy emlékeztető injekcióra. Egyelőre nem létezik védőoltás a fáradtsággal, fejfájással, ízületi gyulladással járó Lyme-kór ellen, ám az időben felismert betegség antibiotikumokkal jól gyógyítható. Fontos tudni, hogy a kezeletlen Lyme-kór akár maradandó ízületi, idegrendszeri károsodásokhoz vezethet!

Jó tudni, hogy tehenek, kecskék és az utóbbiak pasztőrizálatlan teje is hordozója lehet a vírusnak, bár ezek az állatok nem betegednek meg tőle.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT