head

Porckopás a térdben: mikrofonnal könnyebb diagnosztizálni

porckopás
A porckopás fájdalmas következményekkel jár, főként, ha későn ismerik fel
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

A hidak hibáinak „meghallgatására” alkalmazott technológia segíthet a térdben kialakult porckopás diagnosztizálásában – számol be egy új tanulmányról a BBC News. Kutatók egy apró mikrofont rögzítettek a térdre, és az eszköz által közvetített, a porcok állapotára utaló hangok alapján határozták meg az elváltozást, méghozzá annak korai szakaszában.

Bár a magas frekvenciájú hanghullámokat nem hallják az emberek, a számítógépek számára értelmezhető információkat hordozhatnak. Ezt az elvet használja az új eljárás a térd egészségi állapotának meghatározására. A kutatók szerint ennek köszönhetően lehetségessé válik a porckopás pontosabb és minél korábbi diagnosztizálása, valamint egyénre szabott kezelése. Ugyanakkor azt is elismerték, hogy a technika tökéletesítéséhez további vizsgálatokra és kísérletekre van szükség.

 


A mikrofon „hallja” a különbséget

Az osteoarthritis egy olyan degeneratív állapot, amely fájdalmat, merevséget és duzzanatot okozhat többek között a térdízületben. A csontot borító porc elkopik és elvékonyodik, a térdízület mozgásterjedelme beszűkül, megnehezítve ezzel a járást. Noha a szervezet képes valamennyit javítani a kisebb ízületi sérüléseken, ebben az esetben a csontok végén lévő védő porc nem képes regenerálódni. Az időben felismert és kezelt porckopás segít megelőzni a további állapotromlást, javítva ezzel az életminőséget. Ebben nyújthat segítséget egy térdre rögzített mikrofon. 
Az erről szóló tanulmányban, amelybe a Lancasteri Egyetemet is bevonták, a kutatók 89 osteoarthritises felnőtt térdének zaját „hallgatták” meg. A betegeket felkérték, hogy álljanak fel ülő helyzetből ötször, miközben a mikrofonnal az ízületeik által kibocsájtott hangokat rögzítették. A kutatók úgy találták, hogy a térd akkor funkcionál megfelelően, ha a sima, olajozott felületekkel működő műszaki eszközökhöz hasonlóan, nem ad ki hangokat. Ezzel szemben a durva, kevésbé olajozott felületek egyenetlen mozgása hangjelzéseket generál. A mérési eredményeik azt mutatták, hogy a mikrofon „hallja” a különbséget az egészséges és az osteoarthritises betegek térde által keltett jelek között.
John Goodacre, a Lancasteri Egyetemen professzora vezette a tanulmányt, aki azt mondta, hogy egy igencsak ígéretes módszerrel foglalkoznak.
„A térdben kialakult osteoarthritis osztályozását jelenleg általában röntgenfelvétel alapján végzik el, ám a röntgen által mutatott kép néhány hónaponként megváltozhat. A miénk egy finomabb, érzékenyebb módszer a betegség súlyosságának osztályozására anélkül, hogy a röntgenre támaszkodna".

A térd által kibocsájtott „dallam”

A kutatócsoport úgy találta, hogy minél zajosabb a térd, annál súlyosabb a porckopás. Noha ezeket a hangokat az emberi fül nem hallja tény, hogy minden egyes térdnek megvan a maga „dallama” – hívta fel a figyelmet Goodacre professzor hozzáfűzve, hogy az ízületek hallható, recsegő hangjai (krepitáció) szintén tünetei lehetnek az osteoarthritisnek.
Goodacre professzor szerint a technika személyre szabottabb kezelést eredményezhet, a terápiát a beteg térdének sajátosságaihoz igazíthatják.
A további kutatások eredményeként, a remények szerint az új megközelítés diagnosztikai eszközként használható a sportolók számára a sérülések elkerülése érdekében, illetve annak megfigyelésére, hogy a betegek térde reagál-e a kezelésre. A technológiát még nem tesztelték a csípőben vagy a karokban kialakuló porckopás esetében.

Miért alakul ki a porckopás? Hogyan kezelhető?

A porckopás a tévhittel ellentétben nemcsak az élemedett korúak betegsége. Olyan tényezők is közrejátszanak a kialakulásában, mint a súlytöbblet, az örökletesség, illetve az ízületeteket megterhelő sport (pl. futás). Ha nem kezelik, a porckopás nagyban rontja az életminőséget, amikor ugyanis porc hiányában a csont közvetlenül a csonttal kerül érintkezésbe, létrejön az ízületi blokk, és az állandó, erős fájdalom. Térdkopás esetén az orálisan, vénán keresztül, vagy magába a térdízületbe adott fájdalomcsillapító gyógyszerek, illetve a kenőanyagként szolgáló hialauronsav enyhíthetik a beteg panaszait. Manapság többféle porcképző készítmény érhető el, némelyik kúraszerűen szedve valóban hatékony lehet az osteoarthritis kezelésében. Az őssejtes kezelés szintén terjedőben van. Sajnos meglehetősen drága, pedig hatékony az új porcsejtek képzésében.  A megfelelő életmód, fizioterápia, gyógytorna és gyógymasszázs ugyancsak a terápia részét képezhetik. Súlyos esetben indokolttá válhat a szteroidok használata, olykor térdprotézis kerül beültetésre.

Forrás:

https://www.bbc.com/news/health-50071602

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!