head

Zsírégetés lelassulása: ezek a leggyakoribb hibák!

Milyen hibák gátolják a zsírégetést?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Tévedés azt gondolni, hogy a zsírégetés lelassulása csak a nem megfelelő diétából és a mozgáshiányból ered, hiszen olyan dolgok is hatással vannak rá, mint a koffeines italok és a kalciumhiány, vagy a a méregtelenítés elmulasztása.  

Toxinok

Szervezetünk nagyon okosan van kitalálva. Ha az emésztőrendszerünk jól működik, képes arra, hogy megszabadítson minket a zsírban oldódó mérgektől. Azonban már a bélbolyhok károsodása is elég ahhoz, hogy a folyamatba hiba csússzon. Bélbolyhok hiányában ugyanis nincs, ami segítene kitakarítani a belekből a mérgeket és toxinokat, ezek bekerülnek a májba, ami egy idő után telítődik, a mérgeket a véráramba „löki”, majd onnan a zsírsejtjeinkbe kerülnek tárolásra. Ha fogyunk, és nem méregtelenítünk, a toxinok a megfogyatkozott zsírsejtek a véráramon át visszavándorolnak a májba, majd ismét a véráramba, ezt az ördögi kört csak a lelassult anyagcsere és zsírégetés tudja meggátolni, hiszen ilyenkor testünk ragaszkodik azokhoz a zsírpárnákhoz, amik megvédik a toxinoktól. Éppen ezért elengedhetetlen az időnkénti méregtelenítés.

Túl kevés kalcium

A Tennessee Egyetem Táplálkozási Intézetében érdekes kísérletet végeztek. Néhány embert kalóriaszegény étrendre állítottak, míg a másik csoport tagjai közepes kalóriatartalmú ételeket ettek, de mellette kalcium-kiegészítőket kaptak. Érdekes módon utóbbiaknál a kísérlet végén sokkal jelentősebb volt a testsúlycsökkenés, mégpedig a kalciumnak köszönhetően. Ez arra enged következtetni, hogy minél több kalcium szerepel étrendünkben, annál több zsírt tudunk elégetni, mivel a kalcium képes csökkenteni a beleken át történő zsírfelvételt, aktiválja a sejtek zsírfelhasználását, fokozza a zsírégetés hatékonyságát.

Túl sok koffein

A koffein sajnos pontosan a kalcium ürülését serkenti, a kávé csészénként 5-6 mg-ot tüntet el szervezetünkből, nem véletlenül hozták a túlzott koffeinfogyasztás kapcsolatba a csontritkulással. A koffein emellett hasmenést, fejfájást okozhat, felelősség tehető a magas vérnyomás kialakulásáért, fokozza a gyomorfekély kockázatát.

Elégtelen vitaminbevitel

Bár a C-vitamin nem feltétlenül okoz súlycsökkenést, úgy tűnik, hogy összefügg a testtömeggel, így közvetve a zsírégetéssel is (mivel fokozza a sejtek anyagcseréjét).  A European Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent kutatások szerint a túlsúlyos nők 58 százalékánál C-vitamin-hiány fordul elő, ami pedig az egyik fő antioxidáns a szabad gyökök elleni harcban. Kísérletek bizonyították, hogy azok a túlsúlyos nők, akik C-vitamin-kiegészítést kaptak, diétázás nélkül is fogytak. Az E-vitamin hiánya ugyancsak kapcsolatba hozható a túlsúllyal. Fontos szerepet játszik a zsírégetésben a magnézium is. Ezt azonban felemésztheti a stressz, ami ráadásul megemeli a kortizol szintjét. Ez a hormon nemcsak étvágyunkat stimulálja, a zsírfelhalmozását is elősegíti a hastájékon lévő zsírsejtekben, ami akadályozza a lapos has elérését.

Alváshiány

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás szintén hozzájárulhat az egészséges testsúly fenntartásához. Miután az alváshiány következtében romlik a szénhidrát anyagcserénk hatékonysága, emiatt több zsír rakódik le a szervezetünkbe.

Forrás:
http://www.webmd.com/diet/news/20000417/calcium-low-fat-diet
http://www.livestrong.com/article/534707-high-dose-vitamin-c-weight-loss/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!