head

Radírgumit kíván? Vashiány is okozhatja!

Milyen ételeket együnk vashiány ellen?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Végtagbizsegés, székrekedés, állandó fáradtság, hajhullás, néhány jel, ami arra utalhat, hogy vashiányban szenvedünk. A probléma egyszerű vérvizsgálattal kimutatható, orvosolni pedig nem is olyan nehéz, bár idő kell ahhoz, hogy vasraktáraink feltöltődjenek.

Egy felnőtt ember szervezetében optimális esetben nagyjából 5 gramm vas (Ferrum) található, ezt azonban külső forrásból kell biztosítani, mivel a szervezet nem képes előállítani. Abban az esetben, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, nem valószínű, hogy utolér bennünket a vashiány, azonban a szigorú diéták, az egyoldalú étrend, a túlzott menstruációs vérzés, terhesség, illetve a felszívódási zavarok gyorsan vashiány kialakulásához vezethetnek.

Ezek a figyelmeztető jelek

Vashiány esetén a szervezet nem képes elegendő hemoglobint előállítani, ami vörösvértestek azon alkotórésze, ami megköti az oxigént és azt a különböző szervekhez szállítja. Azok, akik vashiányosak, gyakran végtagbizsergésben szenvednek, emellett a nem megfelelő oxigén ellátottság miatt a hajhagymák meggyengülnek, ami hajhulláshoz vezet. Mivel az oxigénhiány az agy állapotát is jelentősen befolyásolja, fülzúgás, fejfájás, fáradtság, szédülés, sápadtság, koncentrációs zavarok léphetnek fel. Megváltozik a széklet színe, sötétté, kemény állagúvá válik, súlyos esetben székrekedés lép fel, és nem tévedés, de olyan „ételeket” kezdünk el kívánni, mint a tégla, a radírgumi, a homok, a föld és papír. Miután a vas nélkülözhetetlen eleme az immunrendszer megfelelő működésének, hiányában gyakrabban érnek utol bennünket különböző fertőzések, illetve szezonális betegségek.

Mit tehetünk vashiány ellen?

Elsősorban a helyes táplálkozás segíthet, de arra készüljünk fel, hogy vasraktáraink feltöltése 2-3 hónapot is igénybe vehet. Iktassunk be az étrendünkbe mákot, mogyorót, mandulát, diót, kakaót, spenótot, gombaféléket, köztük a vargányát és hernyógombát. Emellett lencsét, sóskát, brokkolit, borsót és babot, továbbá szilvát és ribizlit. A húsfélék közül ajánlott a marhamáj, borjúmáj, a bárány, valamint a halak. Természetesen bizonyos estekben szükség lehet vaspótló gyógyszerek szedésére, erről minden esetben a kezelőorvos dönt.

Jó tudni!

A vas felszívódását és hasznosulását gátolja a kávé, a tea, kávé, a korpa, továbbá szójakészítmények fogyasztása, míg a folsav és a C-vitamin elősegíti.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!