head

Szülés utáni hajhullás, milyen betegségek okozhatják?

Szülés utáni hajhullás, milyen betegségek okozhatják?
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó

Google+
Téma: Egészség

Szülés utáni hajhullás, milyen betegségek okozhatják?

A haj 90%-a megállás nélkül növekszik, miközben a maradék 10% nyugalmi ciklusba kerül. Minden második vagy harmadik hónapban a nyugalmi periódusban lévő haj kihullik, hogy az új haj növekedhessen. A terhesség alatti hajhullás egyáltalán nem ritka jelenség, a nők közel 50%-át érinti, de a legtöbb esetben magától elmúlik.

Mi állhat a háttérben, ha a szülés utáni hajhullás mégsem akar megszűnni?

A terhesség ideje alatt a korábbinál akár jóval dúsabb és hosszabb hajkoronára is szert tehetnek a nők, viszont a szülés utáni hajhullás huzamosabb ideig való fennállása már nem a hormonális változások következménye.  A várandóság folyamán a progeszteron és az ösztrogén szint megemelkedik, ennek okán a hajgyökereknél a sejtosztódás lényegesen felgyorsul, ezáltal a növekedésben lévő hajszálak élettartama lényegesen megnő. Mit is jelent ez? A hajszálak tovább maradnak a növekedési fázisban, viszont szülés után 2-3 hónappal a női hormonok szintje lecsökken, a normálisnak tekinthető hajhullás mellett ilyenkor azok a hajszálak is kihullanak, melyek a terhesség alatt is elhullottak volna. Orvoshoz fordulni akkor érdemes, ha a szülés utáni hajhullás krónikussá válik, egyéb panaszok is kialakulnak, illetve a hajhullás foltokban jelentkezik.  

A terhesség, illetve a szoptatás időszakában a kismamák olyan hormonális változásokon mennek keresztül, melyek a haj szerkezetét is befolyásolják. A terhesség alatt a hajkorona általában megszépül, viszont a szülést követően a legtöbb kismama hajhullást tapasztal. A hajhullást bármi okozhatja, ami magában foglalja az ösztrogén hormon egyensúlyának felborulását is, mely kiválthat ilyen jelenséget. Hogyha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, akkor kialakulhat a szülés utáni hajhullás. A post-partum thyreoiditis ( PPT ) a szülést követő 3-12 hónapban akármikor jelentkezhet, mely a kismamák mintegy 15-20%-át érinti. Sajnos a PPT betegséget sok esetben nem diagnosztizálják, és a tüneteket természetes folyamatként kezelik az orvosok.

Milyen tünetekre kell figyelni, amennyiben a szülés utáni hajhullás krónikussá válik?

 •  pajzsmirigy megduzzadás
 •  erős, illetve intenzív szívdobogás
 •  krónikus hajhullás
 • gyakori fuldoklás
 • drasztikus elhízás

Azon kismamáknak, akiknél a szülés utáni hajhullás kezelhetetlenné válik, érdemes időben orvos segítségét kérni, és pajzsmirigy vizsgálatot kérni, ugyanis az időben elkezdett kezelésekkel még lehet segíteni.

A terhesség és a hajnövekedés pozitív oldala

Létezik néhány olyan praktika, amivel a terhesség alatt és után egészségesebbé varázsolhatjuk a hajkoronát, és redukálhatjuk a hajhullást. 

 • Mindenképp érdemes kerülni a feszes hajgumikat, melyek kitépik a hajszálaka
 • Egyen minél több zöldséget és gyümölcsöt, melyek védelmezik a hajhagymákat, illetev a hajat növekedésre ösztönzik
 • Használjon biocin és szilícium tartalmú samponokat és kondicionálókat
 • Fésülködjön puha, finom fogú fésűvel
 • Szárítsa karnyújtásnyira, minél alacsonyabb hőfokon a hajkoronáját
 • Folyamatosan pótolja a B-, a C-, az E-vitaminokat, és a cinket

Hajhullás ellen átfogó megoldást nyújthat a Renokin program, mely serkenti a hajnövekedést. A termékcsalád sampont, balzsamot, és hajnövekedést serkentő spray-t tartalmaz. 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT