head

D-vitamin-hiány: tévedés, hogy napozással megszüntethető

Napozással képtelenség pótolni az összes D-vitamint
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Ha Ön is úgy gondolja, hogy a D-vitamin-hiány megszüntetéséhez elegendő, ha rendszeresen kifekszik a kapra, akkor nagyon téved! Való igaz, hogy az UV-B sugarak hatására bőrünk képes D-vitamint előállítani, azonban ehhez olyan mennyiségű napfürdőre lenne szükségünk, ami súlyos bőrkárosodást, sőt, bőrrákot okozhat.

Miért veszélyes, ha túl kevés?

A D-vitamin-hiány bizony komolyan befolyásolhatja szervezetünk működését. Sokan nem tudják, de a kevés D-vitamin jelentősen gyengíti az immunrendszert, így hajlamosabbak leszünk a fertőzésekre, gyulladásokra, nem mellesleg a csontritkulás veszélyének is ki vagyunk téve. Emellett könnyebben válunk rosszkedvűvé, depresszióssá, utolérhetnek bennünket különféle bőrbetegségek, de a szív- és érrendszeri elváltozások megjelenésében is szerepet játszik a D-vitamin-hiány.
A gyerekek szempontjából is veszélyes, ha ebből a zsírban oldódó vitaminból kevés áll a rendelkezésükre, minekutána negatívan befolyásolja az immunrendszer és a csontok fejlődését (akár angolkórt okozhat), továbbá az asztmás megbetegedések és a gyerekkori cukorbaj esélyét is növeli. A kismamák számára szintén elengedhetetlen a D-vitamin, ha nem jutnak elegendő mennyiséghez, akkor a születendő gyermeküknél fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, a kicsinek károsodhat az idegrendszere, a D-vitamin-hiány következtében a csontozata és fogai sem tudnak megfelelően kifejlődni.

Nem pótolja a hiányt a napozás

Sokszor elhangzott már, de talán nem elégszer, hogy naponta 15-20 percet napozhatunk bőrvédelem nélkül, ezt is csak a reggeli és késő délutáni órákban tehetjük meg biztonságosan, ami azt jelenti, hogy 10 és 15 óra között nem süttethetjük magunkat büntetlenül. Ha nem így teszünk, bőrünk ki van téve a napégésnek, minősége gyorsan romlik, elveszíti a rugalmasságát, ráncossá, petyhüdtté és foltossá válik, de Nap ultraibolya sugárzása nagymértékben hajlamosít a bőrrákra is. Mivel napozással képtelenség pótolni az összes D-vitamint, a hiányzó mennyiségről a megfelelő étkezéssel kell gondoskodnunk.

Ételek D-vitamin-hiány ellen

Növelhetjük a D-vitamin bevitelét a tengeri halak, a tej, a tojás, a máj és a marhahús fogyasztásával.  Az egyik legfőbb D-vitamin-forrás a lazac, mindössze 10 dekagramm a napi D-vitamin szükséglet 90 százalékát fedezi, ráadásul ez a hal felettébb gazdag proteinekben és Omega-3 zsírsavban. Választhatjuk a tonhalat is, ebből azonban legalább dupla mennyiséget fogyasszunk. Amennyiben a vegetáriánus étrend hívei vagyunk, tejet, tejterméket, jó minőségű vajat, shiitake gombát, hüvelyeseket fogyasszunk. D-vitamin működését a sárga és piros zöldségekben, illetve gyümölcsökben található béta-karotin is fokozza.

Elhízunk, ha nem pótoljuk

A Journal of Epidemiology and Community Health szaklapban megjelentek szerint kutatások bizonyítják, hogy a D-vitamin hiánya súlygyarapodáshoz, és a hasi zsír felhalmozódásához vezet. Ennek oka, hogy D-vitamin fontos szerepet kap a zsírok lebontásában és elraktározásában.

Ma úgy tartják, csecsemőkorban 400-1000 NE, 1-6 éves kor között 600-1000 NE, felnőttként pedig napi 1000-2000 nemzetközi egység (NE) D-vitaminra van szüksége a szervezetnek. Terhes nők esetében ez a szám 1500-2000 NE.

Forrás:
http://jech.bmj.com/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26204630
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798924/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!