head

Fehér apró grízek az arcon, milia kezelése házilag!

Fehér apró grízek az arcon, milia kezelése házilag!
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Egészség

Fehér apró grízek az arcon, milia kezelése házilag!

Noha a milia nem ártalmas, kezelése mégsem olyan egyszerű. Létezik egy helyes út a milia eltávolítására, mely házilag is megoldást nyújthat, viszont a rossz kezelés károsíthatja a bőrt . Következő javaslataink segíthetnek biztonságosan megszabadulni a grízektől! A milia többnyire a szem környékén jelentkező kemény gríz, mely faggyút tartalmaz. Kilétének oka a mai napig nem ismert, hátterében kiváltképp anyagcsere probléma áll. Voltaképp milia akkor jelentkezik, mikor a bőr nem engedi ürülni a faggyút, ennek hatására az bekeményedik és kidudorodik. Ez a milia. Eltávolítása koránt sem egyszerű, kezelése nem hasonlítható össze a pattanásos felület tisztításával.

Felsorolunk néhány egyszerű praktikát, hogyan kezelje a miliát házilag:

  • Győződjön meg arról, hogy a használni kívánt tű steril és valóban nagyon hegyes
  • Tisztítsa meg arcát alaposan a szennyeződésektől, majd dörzsölje át finoman egy törölközővel
  • Törölje meg alaposan az arcát, mielőtt megpróbálja a miliát eltávolítani
  • Mártsa alkoholba a tűt az esetleges fertőzés elkerülése érdekében
  • Óvatosan szúrja meg a milia közepét nagyon óvatosan, hogy a bőrszakadás következtében a faggyú könnyedén eltávolítható legyen
  • Enyhe nyomást gyakorolva a megszúrt területre, óvatosan nyomja ki!

A milia eltüntetést követően azonnal fertőtlenítse a bőrt, ne használjon arckrémet néhány órán keresztül. Semmiképp se ismételje többször egymás után ezt a műveletet, ha első alkalommal nem járt sikerrel a milia eltávolításában. Legyen nagyon óvatos és körültekintő, különösképp a szem környékén. Amennyiben kezei nem stabilak, inkább keressen fel egy kozmetikust!

Milia gyakran jelentkezik csecsemőknél, de bármely életkorban megjelenhet. Leggyakoribb előfordulása a szem környéke, viszont előfordulhat a nemi szerveken is.  Csecsemőkorban többnyire a kifejletlen verejtékmirigy követeztében alakulnak ki, kezelésük ilyenkor nem indokolt. Abban az esetben, ha tartósan nem szűnne a grízek jelenléte, keresse fel a gyermekorvosát! Felnőtt korban a milia több oknál fogva is kialakulhat, mint például egy esetleges égési, illetve hólyagos sérülést követően, de igen gyakori a kortikoszteroid tartalmú krémek általi irritáció is. Előfordulhat a „milia en plaque”, más szóval milia foltok megjelenése, amely többnyire a középkorú nőket érinti. Hátterében nincs sem etnikai, sem földrajzi preferencia. Jelen tünet esetén a milia kezelése kémiai hámlasztással, esetleg lézeres ablációs kezeléssel, vagy krioterápiával orvosolható. Diagnosztizálására mindenképp kérje ki a bőrgyógyásza véleményét. Ha betartja az előbb leírtakat, akkor a milia eltávolítása házilag is könnyedén elvégezhető, viszont kézremegés esetén inkább keresse fel kozmetikusát!

A milia kilétének oka még nem egyértelmű, viszont az anyagcsere probléma felelőssé tehető a gríz kialakulásáért, ezért megelőzés céljából javasolt valamely béltisztító program használata. Jelenleg számtalan termék található a piacon, melyek segítséget nyújthatnak az otthon elvégezhető béltisztító kúrában, ezért mindig érdemes körültekintőnek és megfontoltnak lenni a vásárlás előtt. Általunk javasolt termék a Clean Inside béltisztító kúra

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!