head

Miért alakul ki a kanyaró?

Mi a kanyaró, mi okozza?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A kanyaró felettébb fertőző vírusos betegség. Többnyire szövődmény nélkül gyógyul, de minden ezredik esetben halált okozhat. A fertőzés oka, a védőoltás hiánya.

Kanyaróval a be nem oltottak bármelyik életkorban megfertőződhetnek. Aki egyszer átesett a fertőzésen, az egész életére immunis lesz ellene. De mi az oka annak, hogy ez a betegség a modern orvoslás idején is megjelenik?

Hogyan fertőz?

A kanyarót (latin nevén morbillit) a kanyaró vírus okozza. A kórokozó az orrban és garatban megtapad, majd köhögés, tüsszögés alkalmával a szabadba jut, ahol még két órán át életképes marad. A szervezetben a vírus elkezd szaporodni, bekerül a légutakba, sőt, a tüdőbe és a bőrbe is. A lappangási idő kanyaró esetén 6-21 nap, de nagyjából a tizedik nap környékén megjelennek az első tünetek. A betegség továbbadásának veszélye a legnagyobb a kiütés megjelenése előtt 2-4 nappal, valamint a megjelenés utáni első öt napon. A kanyarót bárki elkaphatja, aki még nem esett át rajta, vagy nem kapott védőoltást. Ismétlődő kanyaró rettenetesen ritka, mert a szervezet a vírus ellen immunissá válik. A kanyaró közvetlen érintkezéssel vagy cseppfertőzéssel terjed, ám a vírus érzékeny a környezeti hatásokkal, azaz a magas hőmérséklettel, az ultraibolya sugárzással, a zsíroldó- és a fertőtlenítőszerekkel szemben.

A védőoltás elmaradása

A kanyaró járványok oka, egyes szülők – tartva szövődményektől, vagy más okból – megtagadják az oltást. A médiában megjelent helytelen, és tudományosan sohasem alátámasztott híresztelés, miszerint az MMR (három gyengített élő vírust tartalmazó vakcina) autizmust okoz, is egyik feltételezhető oka ennek. Az igazság az, hogy a védőoltás elmaradása, a kanyaró okozta szövődmények – például az agyvelőgyulladásnak egy idült formája, amely néhány éven belül biztosan halálhoz vezet – a védőoltás ritka szövődményeinél százszor veszélyesebb a gyermek számára. Egyes Európai Uniós országokban nem teszik kötelezővé, ott a szülők az orvossal közösen döntenek az oltás indokoltságáról.

Életveszélyes lehet

A kanyaró okozta halálozás különösen magas a harmadik világban, ahol főként az alultápláltság miatt elérheti a 10 százalékot. Ennél is magasabb, 30 százalék körüli a HIV-fertőzött betegekben Szövődmények (agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás) jobbára akkor jelentkeznek, ha a kanyaróval fertőzött immunrendszere valamilyen okból kifolyólag gyenge, kisgyerekeknél, időseknél, daganat és leukémia miatt kezelteknél, továbbá veleszületett immunhiányosoknál.

Forrás:
http://www.hgye.hu/betegsegleirasok/a-kanyarorol/ (HGYE)

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!