head

Hizlaló gyümölcsök: kövér is lehet a narancslétől!

Hizlaló gyümölcsök: melyek ezek, miért hizlalnak?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Noha a gyümölcs az egyik legfontosabb vitamin-, rost- és ásványi anyag forrásunk, bővelkedik antioxidánsokban, léteznek olyan gyümölcsök, amelyek rengeteg cukrot tartalmaznak. Ha nem figyelünk, az egészséges táplálkozás jegyében is gyorsan felszaladnak ránk pluszkilók, ezért érdemes megismernünk a hizlaló gyümölcsöket.

Zsírrá válik a fruktóz

Ugye, Ön sem gondolta volna, hogy már napi néhány pohár narancscslé is elegendő ahhoz, hogy felesleges fruktózt vigyünk be a szervezetünkbe? A túl sok fruktózt a máj zsírsavakká alakítja át, ami visszakerül a véráramba, majd zsírpárnák formájában rakódik le. Főként a magasabb a glikémiás indexű gyümölcsökkel érdemes vigyázni, hiszen ezek gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami villámgyors vércukorszint esés követ, ez pedig éhségérzet formájában nyilvánul meg.

Óvatosan az adagokkal

A gyümölcsnek számos egészségügyi előnye van, és nyugodtan része lehet a kiegyensúlyozott étkezésnek, de ez nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiséget fogyaszthatunk belőle. Az egyik probléma az, hogy az emberek elfelejtik, hogy a gyümölcs - mint minden élelmiszer - kalóriát tartalmaz, és léteznek kimondottan hizlaló gyümölcsök. Mivel a gyümölcsök körülbelül három-négyszer annyi szénhidrátot rejtenek magukban, mint a zöldségek, normál esetben napi 2-3 csészényi elfogyasztott mennyiség lenne az ideális. Ha ennél többet eszünk, testünk nem képes a gyümölcsben lévő fruktóz feldolgozására, ezért azt a máj alakítja át glikogénné. Ha a máj glikogénraktárai megtelnek, a gyümölcscukor zsírrá alakul, ami lerakódik, mi pedig hízni kezdünk.

Magas cukortartalmú gyümölcsök

Kimondottan hizlaló gyümölcs a szárított füge, a datolya, a szilva és a mazsola, ezek kalóriákban sokkal magasabbak, ezért az adagjuk ideális esetben egy a maréknyi. Az említett gyümölcsök nyers formájukban is hizlalóak, de a banán, a cseresznye, a szőlő, a mangó, a papaya, a szilva, a körte, sőt még az ananász is. Utóbbit fogyókúrás csodaszerként is emlegetik, holott a fruktóz tartalma kiugróan magas. Egy pohárnyi ananászlé vagy narancslé energiatartalma 120 kalória.

Elég egy hét is

Egy Lausanne-i Egyetem által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a magas fruktóz fogyasztás már 7 nap alatt megnövekedett zsírlerakódást eredményezett a májban, valamint nőtt a vér trigliceridszintje és a csökkent inzulinérzékenység.

Forrás:
https://www.muscleforlife.com/do-fructose-and-fruit-make-you-fat-and-unhealthy/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19403641

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!