head

Gomba: a gyógyító tápanyagbomba

gomba gyógyhatásai
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Egészség

Szinte megszámlálhatatlan gombafaj létezik, ezek közül nagyjából száz ehető. Fogyasztásuk rendkívül előnyös, hiszen megannyi értékes rejtenek magukban, nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat, folsavat, ásványi sókat, bioaktív rostokat, amelyek hozzájárulnak a szervezet optimális működéséhez. De vajon mi a legjobb módja gomba elkészítésének, és hogyan tároljuk, hogy hosszabb ideig elálljon?

Bővelkednek tápanyagokban

Az ehető gombák - például a laskagomba, csiperkegomba, vargánya, rókagomba - különböző mértékben tartalmaznak fehérjét és rostot, B-vitaminokat, valamint szelént, ami erős antioxidáns, támogatja az immunrendszert, csökkenti a rák kockázatát, valamint képes felerősíteni a C-vitamin és az E-vitamin hatását. A gombáknak magas a kálium, magnézium, kalcium, réz, cink, továbbá a vastartalmuk, és mivel a termesztett fehér gombák ki vannak téve az ultraibolya fénynek, természetes D-vitaminnal vannak tele. Nem mellesleg nagyon alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, emiatt remek táplálékforrást jelentenek a fogyókúrázók számára is. A gyorsan eltelítő rostok mellett a gomba magas kálium- és alacsony nátriumtartalma révén csökkenti a magas vérnyomást, így a szívbetegségek kockázatát is.

Felpörgetik az immunrendszert

A leggyakrabban fogyasztott gombák megsokszorozzák az immunrendszer ellenálló képességét, ezt többek között azzal érik el, hogy poliszacharidjaik révén magasan tartják a szervezetben az immunsejteket a baktériumok elpusztítására ösztönző antitestek számát. Az egyes gombafajok tehát úgy fejtik ki antibiotikus hatásaikat, hogy a hagyományos antibiotikumokkal szemben, nem károsítják a bélflórát. Antibakteriális többek között a sárguló csiperke, immunerősítő a téli laskagomba és a kombucha, míg a vírusölő és daganatellenes gombák közül a legismertebb a shii-take és a pecsétviaszgomba.

Mi a legjobb módja a gomba tárolásának?

Mivel a gomba gyorsan romlani kezd, ha előre csomagoltat vásárolunk, legjobb az eredeti csomagolásban tartani a hűtőben. Ha a piacon vesszük, akkor tároljuk egy papírzacskóban, vagy egy szellős, apró lyukakkal ellátott műanyag zacskóban, természetesen a hűtőben. Ha növelni szeretnénk a gomba D-vitamin tartalmát, helyezzük az ablakpárkányra 1-2 órára, lehetőleg kalapjukkal a fény felé fordítva, mert ez a terület leginkább érzékeny a fényre. Ha friss a gomba, akkor egészben hét-tíz napig tárolható, szeletelve valamivel rövidebb ideig, öt-hét napig. Figyelem, ha pépessé, puhává válik, esetleg penészfoltok is megjelennek rajta, akkor semmiképpen se használjuk fel még főzve sem, mert könnyen ételmérgezést okozhat!

Hogyan készítsük el?

A gombát nyersen is fogyaszthatjuk, mivel jótékony hatással van az emésztőrendszerre.  Az International Journal of Food Sciences and Nutrition kutatása szerint bizonyos típusú gombák, mint a shiitake, az osztriga és király laskagomba jótékony hatása akkor érvényesül jobban, ha párolt vagy grillezett formában kerülnek az asztalra. A grillezés ugyanis jelentősen megnöveli a gombák antioxidáns aktivitását, akkor is, ha kis mennyiségű olajat használunk hozzá.

Hús helyett gomba

A vegetáriánus konyha – nem a „kemény vonal” képviselői, akik a gombákat nem tekintik igazi növényeknek, mivel nem fotoszintetizálnak −, magas fehérjetartalma miatt, előszeretettel alkalmaz gombát a különféle húsok helyett. A gomba gyakori fogyasztása különösen ajánlott az idősek számára, és mindenkinek, aki szelén hiányban szenved.

Gyilkolhat is

Az erdőben több gombafélével találkozunk, azonban szedésüket követően legyünk körültekintőek, vizsgáltassuk be, hogy valóban ehető-e, sőt, a piacon is kizárólag bevizsgált gombát vásároljunk. A mérgező gombák, mint a gyilkos galóca, súlyos ételmérgezéshez, de akár halálhoz is vezethetnek!

Forrás:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-mushrooms

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!