head

Mítoszok és tények a pajzsmirigy alulműködésről

Mítoszok és tények a pajzsmirigy alulműködésről
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Egészség

Mítoszok és tények a pajzsmirigy alulműködésről

Pajzsmirigy alulműködés problémával (hypothyreosis) milliók küzdenek, amely egy olyan állapot, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigy hormont. Mégis sokan nem is sejtik, hogy betegek. Pajzsmirigy problémákkal küszködő emberek gyakran fáradtak, és többnyire elhíznak, -mondta Lindsay Ann Bischoff, MD (endokrinológus és asszisztens orvosprofesszor a Vanderbilt University Medical Center-ben Nashville, Tennessee.) 

Ha a pajzsmirigy alulműködését időben diagnosztizálják, kezelhető, ha nem kezelik, rossz életminőséghez és emésztési zavarokhoz vezethet. Komplikációt okozhat a terhesség ideje alatt, és más egészségügyi kockázatokkal is jár, mint például a szívbetegségek és a depresszió.

Mítoszok és tények

A pajzsmirigy alulműködés jelentkezhet férfiaknál és nőknél egyaránt. Van egy mítosz, hogy ez egy női betegség, ami nem igaz, - mondja Dr. Bischoff. Valóban igaz, hogy sokkal gyakoribb a nőknél, de természetesen a férfiakat is érinti. Nők esetében 5-8-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki pajzsmirigy rendellenesség, mint férfiaknál, olvasható az Amerikai Pajzsmirigy Társaság oldalán. A pajzsmirigy alulműködés 60 éves kor után gyakoribb, az előfordulási gyakorisága növekszik az életkor előrehaladtával, bár a fiatal nőket, különösen terhesség ideje alatt és a szülés utáni időszakban fenyegeti a betegség kialakulása.

Az esetek többségében nem diagnosztizálják, ez nagy baj!

Az igazság az, hogy fogyni bárki számára nehéz lehet, főleg a 40-es évek elején, amikor az anyagcsere lelassul. Viszont, ha a a pajzsmirigy hormon dózisa megfelelő, akkor a testsúly ingadozása se következik be. Egy másik mítosz szerint, az extra pajzsmirigyhormon, extra energiát ad a fogyáshoz. Részben igaz, de vigyázat! Túl sok gyógyszeres kezelés is okozhat mellékhatásokat, mint a fokozott étvágy, álmatlanság, remegés, és szívdobogás. Beszéljen orvosával, ha bármelyiket tapasztalja.

A pajzsmirigy alulműködés állandó fáradtsággal mutatkozik meg. A fáradtság nagyon gyakori panasz a pajzsmirigy betegségben szenvedő emberek körében. A betegség egyik korai jele a fáradtság, és az ezzel járó erőtlenség és lelassult anyagcsere. Amennyiben megfelelően kezelik, az energiaszint hamar visszaáll a normális állapotba. A pajzsmirigy alulműködésre utaló tünetek gyakran nem egyértelműek. Sajnos klinikailag nem mindig felismerhető.

Pajzsmirigy alulműködésre utaló jelek:

  • fáradtság
  • súlygyarapodás
  • székrekedés
  • depresszió
  • fájdalom az ízületekben
  • száraz bőr és a haj

Ha ezek a problémák valamelyike Önt is súlytja, keresse fel orvosát!

Fordította: Ács Beatrix, forrás: 7 Common Myths About Hypothyroidism, Every Day Health

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!